AJDINOVIĆ Pojačan ulazak putnika u BiH predstavlja alarm za Federalni stožer civilne zaštite

Anis Ajdinović
Fena

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 15 ožujka izdala je 22.181 riješenje o izolaciji na 14 dana, a sa današnjim danom ističe 1 402 riješenja o mjerama izolacije.

“Broj osoba kojima je istekao ovaj period obavezne izolacije od 14 dana sa sutrašnjim danom će biti broj od 13 551 lica, što predstavlja dodatni rizik kada su u pitanju mjere kontrole i kretanja građana”, rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinivić.

Dodao je kako Federalna uprava za inspekcijske poslove u kontinuitetu nastavlja vršiti inspekcijske nadzore na 15 graničnih prijelaza i kontrolirati sve putnike koji uđu u BiH.

“Ta 24-satna kontrola s jučerašnjim danom pokazala je da imamo nešto veći broj putnika koji ulazi u BiH i to svakako predstavlja alarm za Federalni stožer civilne zaštite. Odmah ću nakon ove konferencije obaviti sastanak sa načelnikom Federalnog stožera civilne zaštite, gospodinom Solakom kako bi vidjeli što dalje i kako da se ponašamo u smislu povećanja broja putnika”, rekao je Ajdinović.

U Bosnu i Hercegovinu je do jučer riješenje o stavljanju u samoizolaciju na 14 dana dobilo 627 putnika. Ajdinović je naglasio kako je to povećanje za više od stotinu putnika u odnosu na prošli tjedan.

Najviše putnika je ušlo na graničnom prijelazu Velika Kladuša 175, a zatim u Orašju 141 te Bosanskom Šamacu 98. Slijede Izačić 62, Bijača 60, Kmansko 43, Gorica 26, Neum II 13, Doljani 4, Osoje i Ivanica 3 te Bosansko Grahovo 1.