AJDINOVIĆ Građani budite strpljivi, ova provjera će spasiti mnoge živote

Anis Ajdinović
Fena

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je danas osam bh. građana prešlo granicu, nalaze se u šatorskim prostorima te čekaju da se okončaju provjere i dobiju rješenje o karantenskom smještaju.

"Dobili smo žalbe građana da te procedure traju dugo, ali znamo da zadržavanje isprave kada se inače vadi dokument u općini traje i do dva sata. S obzirom na to da se radi o graničnom prijelazu to traje nešto duže jer se radi o provjeri koja će spasiti mnoge živote i koja će uputiti građane u karantenu. Zato molim za strpljenje one građane koji trenutno čekaju", rekao je Ajdinović na redovnoj konferenciji za medije Vlade FBiH.

U posljednjih 48 sati 282 osobe upućene su u karantene na području Federacije, a u posljednja 24 sata 35 osoba upućeno je u karantene u Unsko-sanskoj županiji, 27 u Tuzlanskoj, po devet u Zeničkodobojskoj i Srednjobosanskoj, po dvije u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosankoj, dvije u Županiji Sarajevo, jedna u Posavskoj.

Osvrnuo se na događaj koji se danas desio na graničnom prijelazu Maljevac gdje je izbio požar u šatorskom prostoru i toaletu.

"Utvrđuje se odgovornost one osobe koja je izazvala ovaj požar", kazao je Ajdinović.

U vezi izdavanja rješenja o karanteni pojasnio je da Federalna uprava za inspekcijske poslove ima koordinirajuću ulogu prema naredbi Federalnog stožera civilne zaštite da prikupi sve podatke o građanima koji su se našli na graničnim prijelazima u BiH. Zatim se vrši sanitarna kontrola.

"Do sada su izdata 24.862 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana kako bi se utvrdili je li se te osobe nalaze u bazi podataka i jesu li prema njima ranije pokrenuta rješenja o izolaciji", kazao je Ajdinović.

Dodao je da danas ističu mjere iz 275 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 17.306 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Također, izvršena su četiri inspekcijska nadzora, jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 8.750 KM.

"Od ukupnog broja kontroliranih subjekata nadzora, kod dva subjekta nadzora je utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH" potvrdio je Ajdinović danas na pres-konferenciji Vlade FBiH.