Agonija djelatnika JP Šume Herceg Bosne se nastavlja

Zaposlenicima kasni sedamnaest plaća, mirovinsko i zdravstveno osiguranje nije im uplaćeno za tri godine, a poduzeće još uvijek nema riješen status. Tim povodom je jučer u prostorijama spomenutog poduzeća uz nazočnost djelatnika i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića održan sastanak, s kojeg djelatnici nisu otišli zadovoljno.  
Trajno rješenje

Resorni ministar Ljubić smatra da je od trenutka kada je Vlada svojom odlukom prenijela ovo gospodarsko društvo na federalnu razinu ona učinila mnogo.
“Revizija će ovih dana završiti svoj posao i prikazati stvarno stanje u poduzeću, zatim ćemo Vladi Federacije predložiti konačno rješenje. Ono što je nama cilj i želja jest da se ovo poduzeće pripoji šumskom gospodarskom društvu i da se na taj način ovaj problem riješi trajno”, kazao je Ljubić. Pritom posebno naglasivši koliko je bitno da se zaštiti imovina, da zaposlenici nastave s aktivnostima i dobiju ostatak potraživanja.    
Prema njegovim riječima, sljedeći tjedan će biti podnesena Vladi odluka o jednoj plaći, a kada se završi revizija te bude znalo pravo stanje, nastupit će sljedeći koraci. Također je istaknuo kako još ne zna odakle će se izdvojiti sredstva za isplatu zaostataka, ali će djelatnici poduzeća dobiti svoje zarađene plaće. Ukoliko bude dobre volje sa svih strana, tvrdi Ljubić, ovo pitanje se može riješiti u idućih mjesec dana.

Do cilja

Direktorica JP Šume Herceg Bosne Slavica Perlić smatra da se ovo pitanje mora riješiti što prije te da Vlada Federacije mora donijeti konačnu odluku na koji način riješiti potraživanja zaposlenika i na koji način ozakoniti poduzeće kako bi počeli ponovno sa radom.
“Koliko će Vladi trebati da razmotri izvješće, ostaje da se vidi, no mi ćemo uraditi svoj dio, a za mjesec-dva ako ne bude pomaka, opet ćemo se oglasiti. Korak po korak ćemo doći do cilja”, zaključila je Perlić. 

dnevni list