Agencije u BiH tijekom prošle godine potrošile 34 milijuna KM

Prema projekcijama javnih proračuna do 2015. godine, ovaj broj će i dalje rasti, što je bila praksa i prethodnih godina. Više od 34 milijuna KM potrošilo je prošle godine 19 agencija na razini BiH, mahom na osobna primanja zaposlenih, a veći dio njih, s obzirom na rezultate rada, “zrelo” je za ukidanje.Agencije crpe novac

Iako se godinama upozorava na nefunkcionalnost državnog aparata BiH, koji velikom većinom čine razne agencije, one i dalje crpe ogromne količine novca iz proračuna BiH, ne pokazujući gotovo nikakvu opravdanost svog postojanja.

Prema podacima iz izvješća o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu, određen broj agencija naveo je da zbog privremenog financiranja, nisu bile u mogućnosti realizirati neke od planiranih aktivnosti.

Sa ovim "problemom" suočili su se i u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja, nisu bili u mogućnosti da osiguraju potrebna sredstva za nastavak nabave neophodne specijalizirane opreme, ni da zaposle predviđeni broj radnika. Ipak, uspjeli su potrošiti oko 1,04 milijuna KM, od čega je za primanja zaposlenih otišlo oko 686.000 KM.

Uglavnom za plaće

Agencija za državnu službu potrošila je oko milijun KM.
 Agencija za sigurnost hrane u BiH ima 38 zaposlenih, a potrošila je oko 1,6 milijuna KM, od toga oko milijun KM leglo je na račune radnika.
 Agencija za rad i zapošljavanje na razini BiH potrošila je lani 1,11 milijuna, od čega za bruto plaće i troškove zaposlenih 868.000 KM.

Velike troškove za osobna primanja zaposlenih imala je lani i Agencija za poštanski promet BiH, koja je za 12 zaposlenih potrošila oko 590.000 konvertibilnih maraka. Novac su trošile i agencije za školstvo, od predškolskog pa do visokog obrazovanja, Agencija za unapređenje stranih investicija te mnoge druge.

Izvor: Vecernji.ba