AFRIČKA SVINJSKA KUGA Zabranjen rad svim stočnim tržnicama u RS-u za sljedećih 30 dana

svinje ,afrička svinjska kuga,zabrana rada,afrička kuga,svinje ,bolest,bruceloza,veterinar

Na području Republike Srpske sljedećih 30 dana zabranjen je rad stočnih tržnica uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Udruženja uzgajivača svinja RS koji je oragniziran zbog pojave bolesti afričke kuge svinja, pišu Nezavisne

Pored zabrane rada stočnih pijaca, donesena je odluka i o zabrani organiziranja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora.

Također, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim općinama i gradovima  o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih  od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu s donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu s istima donositi rješenja o isplati sredstava. Kako navode iz resornog ministarstva do danas su zaprimili prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina,a potvrđeno je jedno žarište na području Šamca, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Šamac, kao i sve općine i gradovi u Republici Srpskoj dobili su informacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju, pišu Nezavisne

"Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da osigura sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u suradnji s veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja, i zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama", navode iz resornog ministarstva.

Također, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim općinama i gradovima  o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih  od afričke kuge svinja.

Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu s donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu s istima donositi rješenja o isplati sredstava.