AFERA "SIGURNOSNE PROVJERE" Podignuta nova optužnica protiv Selme Cikotića i Osmana Mehmedagića

Selmo Cikotć
N1

Tužiteljstvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i ministra sigurnosti u Savjetu ministara BiH Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je Srni u Tužiteljstvu BiH.

Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Oni su optuženi u aferi "Sigurnosne provjere" koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Oni se sumnjiče za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu Drugostupanjske komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu kaznene prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužiteljstva.

Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

U kaznenoj prijavi, koja je rezultirala optužnicom, navodi se da je Savjetu ministara prvobitno za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uvjete za ovu poziciju.

Njega je tada predložio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, a ministar inzemnih poslova Bisera Turković je u posljednji trenutak odlučila na sjednici Savjeta ministara da predloži Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

Sporno je i imenovanje Muriza Druškića, koji je i savjetnik generalnog direktora OSA.

Mehmedagić je nedavno optužen i za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videonadzora iz poslovnice "BH pošte" na Alipašinom Polju.

Početak suđenja zakazan mu je u petak, 18. prosinca, a osim njega, optužen je i zaposlenik ove agencije Muhamed Pekić.