AFERA RESPIRATORI Tužitelj: "Pola respiratora nije se moglo ni upaliti", šefica Klinike: "Otkud Vi to znate?"

afera respiratori, Srebrna malina, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Tužiteljstvo BiH, afera respiratori, Srebrna malina, respiratori, afera respiratori, suđenje, afera respiratori, vijesti, afera respiratori, suđenje, bavrka, suđenje, afera respiratori, malina respiratori, suđenje, respiratori, afera respiratori, Jelka Miličević , Fadil Novalić, sud bih, fahrudin solak, fikret hodžić, afera respiratori, kristijan marić, poduzetništvo , Mostar, Jelka Miličević , afera respiratori, kristijan marić, fikret hodžić, afera respiratori, Vlada FBiH, koronavirus, kriminal, afera respiratori, koronavirus, Vlada FBiH
Ilustracija

U Sudu BiH jučer je održan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

"Braniteljica Fahrudina Solaka, odvjetnica Marsela Bajramović danas je završila s iznošenjem materijalnih dokaza odbrane", piše Avaz.

Na poziv Solakove obrane, svjedočila je dr. Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu, koja je izjavila da su prve informacije o koronavirusu imali u prosincu 2019. godine te da se radilo o novoj zaraznog bolesti, o kojoj ranije nisu ništa znali.

Stvoren otpor kod pacijenata i liječnika prema ovim respiratorima

Prema riječima liječnice, u ožujku 2020. godine proglašeno je stanje nesreće, a Sarajevo je u ožujku 2021. godine bilo najveći izvor zaraze u Europi.

"Riječ je o najvećoj zdravstvenoj katastrofi u svijetu. Mi smo do tada imali dovoljan broj respiratora za naše potrebe, ali nitko nije planirao pandemiju. Već u siječnju 2020. godine formiran je stožer i mi smo istaknuli sve naše potrebe i za respiratore. Tada smo našim korisnicima stavili na raspolaganje sve respiratore i anesteziološke aparate", kazala je Katica-Mulalić.

Odgovarajući na pitanja Solakove braniteljice, dr. Amela Katica-Mulalić je kazala da su u Kliničkom centru prvenstveno trebovali respiratore Dreger (Drager) i Evita XL.

"Te respiratore nismo dobili i bili smo tužni jer smo najviše na njima radili. Bila je borba za respiratore", kazala je svjedokinja i dodala da je respirator uređaj koji potpomaže disanje i dovođenje kisika te da su oni potrebni i za ostale pacijente, a ne samo za one zaražene koronavirusom, kao i da se, i pored svih mjera, događaju fatalni, odnosno smrtni ishodi.

Dr. Katica–Mulalić je objasnila da anesteziolozi koji su potpuno samostalni određuju modus ventilacije i parametre.

Kad su u pitanju sporni respiratori ACM 812 A, doktorica je kazala da su zbog neistinitih informacija u medijima i afere ovi respiratori nepravedno osuđeni te da je to stvorilo otpor kod pacijenata i liječnika prema njima.

Kazala je da su im ti respiratori došli krajem 2020. godine, ali da ih nisu koristili dok nisu dobili potvrdu od "Verlaba" u veljači 2021. godine. Kako je dodala, ti su se respiratori mogli priključiti na centralnu mrežu kisika. Kazala je da ovaj respirator može biti i stacijski i mobilni.

Prema njenim riječima, respirator ACM 812 A je korišten najviše za neinvazivnu ventilaciju.

"Pacijente s najtežom komplikacijom stavljali smo na Dregere. Postojao je otpor prema ACM 812 A i prema kineskom Mindrayu i kod pacijenata i dijela naših uposlenika", kazala je svjedokinja.

Na pitanje državnog tužitelja Džermina Pašića, dr. Katica-Mulalić je potvrdila da Dreger može odgovoriti teškom stanju pacijenta. Također je kazala da njih u Kliničkom centru nitko nije pitao za tehničke specifikacije te da im je UNDP samo dostavljao donacije.

Svjedokinja je potvrdila da je Klinički centar dobio 13 respiratora ACM 812 A, ali nije mogla odgovoriti koliko ih je bilo u funkciji i jesu li svi korišteni.

Na pitanje tužitelja je li joj poznato pismo anesteziologa koji su tvrdili da ACM 812 A nije pogodan za liječenje Covid pacijenata, svjedokinja je kazala da anesteziolozi imaju autonomiju.

Uslijedila je rasprava između tužitelja Pašića i suca Branka Perića, koji je kazao da, ukoliko želi diskreditirati iskaz svjedokinje, dovede svjedoke za to.

Tužitelj je bio uporan u pitanju svjedokinje jesu li svi sporni respiratori bili u funkciji i jesu li se kvarili, na što je dr. Katica–Mulalić kazala da se ne može sjetiti i da će pitati tehničku službu te napomenula da su se i Dregeri kvarili.

Također je kazala da se ne može sjetiti da je bilo onih ACM 812 A koji se nisu mogli ni uključiti.

Nastavak suđenja tek 12. listopada

Nakon reakcije Solakove braniteljice da pitanja tužitelja izlaze izvan okvira optuženja tužitelj Pašić je pojasnio da Tužiteljstvo pokušava dokazati da su sporni respiratori bili potpuno neupotrebljivi.

Kad je tužitelj ponovio da se polovina respiratora ACM 812 A nije mogla ni upaliti, dr. Katica–Mulalić je odgovorila: "Ja to ne znam, otkud vi to znate?"

"Anesteziolozi su vam ukazivali i prije pisma da su to respiratori koji se ne mogu koristiti u respiratornom centru", kazao je tužitelj Pašić.

Solakova braniteljica, odvjetnica Marsela Bajramović prezentirala je više dokumenata/materijalnih dokaza koji se odnose na situaciju nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH usljed pandemije koronavirusa polovinom ožujka 2020. te angažman nadležnih federalnih institucija u vezi s nabavkom spomenutih respiratora, odnosno korespondenciju između njih, uključujući određene procedure u koordinaciji s državnim institucijama.

U spis su, također, uloženi setovi dokaza koji se odnose na pristigle ponude respiratora u to vrijeme, među kojima su ponuda Kenana Handžića o aparatima za disanje, zatim ponuda tvrtke “Modul Gropu” od 24. travnja 2020. godine o nabavci transportnih respiratora, ponuda Edina Sarvana, tvrtke “OMC Tehnix”, tvrtke “Medo” i ostale ponude.

Tužitelj Mirza Hukeljić istakao je da dio spisa potvrđuje navode Tužiteljstva, jer pokazuju da je FUCZ imao ponude različitih tehničkih specifikacija te da nije postojala komunikacija između ponuđača i pripadnika FUCZ, osim jednog iz Turske, odnosno da ostale ponude nisu ni uzimane u razmatranje.

Prema već dogovorenoj dinamici, nastavak suđenja zakazan je tek za 12. listopada.