AFERA RESPIRATORI "Solak je ograničen k'o balkon, a vozi Touarega"

Fadil Novalić
Fena

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužitelj Džermin Pašić izveo je nekoliko setova dokaza među kojima su bili mailovi te Viber poruke. Radilo se o komunikaciji između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić.

U Viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog stožera CZ.

U jednoj poruci Novalić kaže: "Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati".

Ganibegović na to kaže za Solaka: "Ograničen je ko balkon, a vozi Touarega".

Što misle Hrvati

Novalić dodaje: "On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o ničemu. Mogu misliti što Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak".

Kalajdžić piše: "Mujica se prodaje za 100 maraka".

Radi se o porukama od 24. ožujka 2020. u kojima je prema stavu Tužiteljstva BiH vidljivo iniciranje Novalića da smjeni Federalni krizni stožer jer, kako je naveo u jednoj od prepiski, "ima previše mekušaca", prenosi Avaz.

- Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve - naveo je u jednoj od poruka Novalić, a na to mu Kalajdžić odgovara: "Mi moramo sve izmijeniti u Kriznom stožeru i preglasati sve što treba".

Novalić je dodao: "Treba i Solaka smijeniti". Nakon toga je Novalić konstatirao "da ja imam na raspolaganju 20 milijuna rasporedio bih ih po županijama i smirio situaciju".

Tužitelj Pašić je prezentirao i izvod iz "WhatsApp" prepiske Hodžića i svjedokinje inicijala K.M.

Ponuda bez pokrića

- Daj mi odmah za ovo ponudu - šalje Hodžić K.M., a u prilogu poruke se nalazi plan potreba FZZJ u PDF formatu koju je Novalić proslijedio vlasniku "Srebrene maline".

K. M. mu odgovara: "Evo idemo,idemo".

Komentar tužitelja Pašića na ove dokaze bio: "Časni sude, u ovom razdoblju Hodžić na stanju u svojoj firmi nije imao ništa od medicinske opreme".

Zanimljiva je bila i komunikacija od 3. travnja 2020. između Ganibegovića i Solaka, a koju su izuzeli istražitelji SIPA-e.

  • "Bio mi je Fikret jutros, gledali smo i ovo svakako nije dobro izračunato, nije 3.399.000, već 4.212.000. Ne treba nam ovo sve, jer sam kupio vizire i ne trebaju nam naočale"  napisao je Ganibegović Solaku.
  •  
  • Tužitelj je naveo da ovaj posao nije realiziran jer je isti dan potpisan ugovor sa "Srebrenom malinom" za nabavku respiratora.

Razmjena poruka od 27. travnja između Ganibegovića i Novalića otkriva njihovo interesiranje da li je novac prebačen Civilnoj zaštiti.

Ganibegović u poruci pita Novalića: "Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu", a ovaj odgovara: "Zar nije prebačeno".

- Možda jeste Civilnoj zaštiti, a nije "Malini" - kaže Ganibegović, a Novalić odgovara: "Ček da provjerim sa Solakovim ljudima", a potom šalje poruku: "Nije prebačeno".