AFERA RESPIRATORI Nastavljeno suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Jelki Miličević

AFERA RESPIRATORI Nastavljeno suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Jelki Miličević
N1

Pred Sudom BiH danas su bili Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević. Državni tužitelji više od sat vremena čitali su optužnicu i najavili dokazivanje njihove krivnje u predmetu poznatom kao "respiratori" i pojedinačnu odgovornost za nezakonitu isplatu više od 10,5 milijuna KM proračunskih sredstava.

S druge strane, obrana ostaje pri stavu da je optužnica puna manjkavosti, te da optuženi nisu učinili ništa nezakonito. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 5. ožujka.

Brojni su materijalni dokazi i izjave svjedoka kako su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, u ožujku i travnju prošle godine, mimo Zakona o javnim nabavkama, bez brojnih potrebnih dozvola, nabavili stotinu kineskih respiratora. Uništavanjem dokaza pokušali su prikriti kako su umjesto invazivnih, nabavili respiratore koji se ne koristi u najtežim oblicima COVID oboljenja. Svjesni su bili i toga da su respiratori koje su nabavili, plaćeni znatno više nego što im je bila tržišna vrijednost, navode u Tužiteljstvu.

“Fadil Novalić u svojstvu službene osobe i to imenovanog predstavnika u organima izvršne vlasti u cilju učinjenja kaznenih djela nezakonite isplate ovih i drugih proračunskih sredstava za opisanu namjenu, zloupotrebljavajući položaj koji mu je omogućio navedena saznanja, svjestan kapaciteta ovlaštenja premijera u vremenskom razdoblju do 25.03.2020. osmislio plan s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi od opisanih nabavki”, rekao je Mirza Hukeljić, tužilac Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo tvrdi da će dokazati kako su Novalić, Solak i Hodžić, oštetili budžet za 10,5 milijuna maraka, a tvrde i da je trojac u čitavom procesu zaradio samo njima znanu novčanu korist. Tužiteljstvo je procjenjuje na oko 700 tisuća maraka.

“Protupravnim radnjama u postupku nabavke materijala i opreme bilo omogućeno da se novac iz proračuna Federacije stavi na raspolaganje FUCZ a potom po osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora FUCZ s odabranim pravnim osobama prebaci na račune ovih pravnih osoba”, naveo je tužitelj Tužiteljstva BiH.

I dok u Tužiteljstvu spore i to, što su medicinsku opremu nabavljale institucije i kompanije koje o tome malo što znaju, obrana optuženih predočila je brojne natpise iz medija koji kažu kako su se svjetske vlade utrkivale da nabave respiratore. Od embarga na izvoz, nestašice, ogromnog skoka cijena respiratora – Vlada premijera Novalića, susrela se s nezapamćenom, kaotičnom situacijom.

“Mi smo sami u ovom kaznenom predmetu proveli vrlo temeljitu istragu, saslušali smo i svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete, veoma ozbiljne institucije su u pitanju i vještaci, čuli ste, potpuno je drugačija slika po stavu obrane od one koju pokazuje tužiteljstvo”, rekla je Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića.

Mirna Avdibegović, odvjetnica Fikreta Hodžića kazala je da su došli do materijala “koji je potpuno oslobađajući po sve optužene a posebno Fikreta Hodžića”.

“A koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 tisuće dolara u tom vremenskom razdoblju po komadu, koji govori u prilog činjenici da nije bilo pranja novca, da nema nikakvog povrata novca ni u jednu državu, u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku koju je Tužiteljstvo obuhvatilo istragama u ovom predmetu”, dodala je Avdibegović.

Iz Tužiteljstva BiH na samom početku suđenja zatražili su da se prema optuženima razmotre mjere zabrane. No Sudsko vijeće kao i obrana, zahtjev su dobili prekasno. O tome će biti rasprave u nastavku suđenja. Tužiteljstvo bi moglo zatražiti zabranu obavljanja dužnosti za premijera Novalića, do okončanja postupka. Suđenje se nastavlja 5. ožujka.