AFERA RESPIRATORI Danas počinje suđenje Fadilu Novaliću i ostalima

Fadil Novalić
Hercegovina.info

U Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje suđenje u predmetu “Fadil Novalić i ostali” u vezi s nabavom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH optuženi su i ministar financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za 10.30 sati, objavljeno je na internet stranici Suda BiH. Novalić, Milićević, Solak i Hodžić, na ročištu koje je održano 29. siječnja, izjasnili su se da nisu krivi za nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM i zaštitne opreme u vrijednosti 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.