AFERA 'BOSNALIJEK' Optuženi ide u zatvor, mora platiti kaznu i vratiti skoro pola milijuna KM

Bosnalijek

Optuženi Šukalo Aziz, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH, u prisustvu odvjetnika u potpunosti je priznao krivnju, te zaključio sporazum o priznanju krivnje s tužiteljicom Tužiteljstva BiH.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje optuženi je u potpunosti priznao izvršenje kaznenog djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 73.000 KM, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio iznos od 100.000 KM prilikom zaključenja sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud Bosne i Hercegovine. 

Optuženi je priznao da je, kao dužnosnik uprave kompanije i član grupe za organizirani kriminal, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne financijske tokove, na multivalutne račune otvorene u više banaka, od optuženog Uzunović Nedima i s njim povezanih fizičkih i pravnih osoba, zaprimao velike novčane iznose kojima je raspolagao, kao i prebacivao na račune sebi bliskih osoba. Uplate su zaprimane s računa s Britanskih djevičanskih otoka, Cipra i Hrvatske.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog, kao i obimnosti kaznenog djela za koje se tereti.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.