ADVENT U HERCEGOVINI Ljubuško besplatno klizalište je hit, a Stolac se može pohvaliti pripovjedačicom sa zagrebačkog Adventa

Advent
Ilustracija/Vistit Ljubuški/Stolac.city

Još početkom mjeseca u Ljubuškom je krenula je manifestacija "Advent u Ljubuškom". Puno je toga lijepoga organizirano za mjesec dana koliko će isti trajati. Od klizališta, gastronomskih specijaliteta, glazbenog programa, lutkarskih predstava, svatko za sebe može pronaći neku razonodu. Organizatori su više nego zadovoljni kako sve prolazi, ali i odazivom građana.

"Advent u Ljubuškom krenuo je 3. prosinca i trajat će do 3. siječnja. Najveće zanimanje je za klizalište koje je natkriveno i nalazi se na 200 metara četvornih. Moram istaknuti kako je ulaz za klizalište besplatan i tu imamo najveću gužvu. Uz klizalište imamo pet adventskih kućica sa slatkim i slanim delicijama, ali i natkriveni prostor gdje se hrana može konzumirati u slučaju kiše. U danima bez kiše imali smo situaciju gdje je ugostiteljima u 21 sat doslovno nestalo hrane, tako da je ovogodišnja manifestacija i više nego ispunila očekivanja", kaže za Hercegovina.info predsjednik Turističke zajednice Ljubuški Mladen Bebek.

Ljubuški doslovno sjaji, uključeni i školarci.

Advent

"Grad je okićen kao nikada do sada. To su učinili djelatnici JP Parkovi koji su tjednima kitili grad kako bi izgledao što ljepše. U Advent su ove godine uključeni svi dječji vrtići iz Ljubuškog, sve škole, pa i one glazbene. Svaki vikend imamo glazbu uživo gdje nastupaju glazbeni bendovi iz Ljubuškog i dueti. Također smo u cijelu priču uključili i djecu s posebnim potrebama koji prodaju svoje rukotvorine. Lutkarsko kazalište iz Mostara je priredilo i lijepu predstavu. Naše strukovne škole napravile su puno toga dobrog. Kuhari su građanima pripremali slanutak, stolari su izložili svoje rukotvorine, dok su medicinari građanima mjerili tlak i šećer u krvi". 

"Svake subote palimo adventsku svijeći i pozivamo uvijek određene župe i župljane da ih oni zapale", dodaje Bebek.

Adventska utrka.

"Posebno želim istaknuti događaj koji će se održati 23. prosinca. Radi se o noćnoj adventskoj utrci što podrazumijeva utrku dugu pet kilometara pod rasvjetom u Ljubuškom. Do sada to nitko nije radio". 

Gastronomske specijalitete pravit će lovci, domaćice...

"Također, 22. prosinca imat ćemo večer lovaca. Tu će naši lovci pripremati jednu večeru od divljači, odnosno gulaš s kojim će oni počastiti građane i posjetitelje Adventa. To će sigurno biti jedan masovniji događaj. Dva dana ranije, 20. prosinca za građane ćemo pripremiti tradicionalni božićni ručak gdje će oni od naših domaćica moći kušati specijalitete, kakve su naši stari jeli za Božić. Za Badnjak ćemo pripremati tradicionalni bakalar", zaključio je Bebek.

Advent

On je dodao kako je posjeta na ovogodišnjem Adventu iznad svih očekivanja, a da je jedini "protivnik" posljednjih dana bila kiša. No, u Ljubuškom se nadaju kako će ih vrijeme do kraja Adventa poslužiti kako bi u što ljepšem ambijentu ostvarili sve zacrtane programe i ciljeve.

U Stocu su Advent organizirali Grad, JU Centar za kulturu i sport, UG Stolac media te JU Radimlja Stolac.

"Odradili smo neke programe od prve nedjelje Došašća pa do danas. Ovaj vikend bi trebali krenuti s Adventskim Gradom, odnosno s prodajnim karakterima. Nažalost, vremenske prilike nam do sada nisu bile naklonjene budući da je cijeli prosinac kišan, no nadamo se da ćemo ono što smo morali odgađati, uskoro kompenzirati. Tu prvenstveno mislim na humanitarno kuhanje. To je jedna akcija koja se radila godinama u Stocu, gdje bi razne ustanove, tvrtke i nevladine organizacije radile jedan dan kuhanja hercegovačkih specijaliteta, što slanih što slatkih. Oni bi se prodavali i na taj način bi se pomagalo potrebitima u općini. Nadam se kako ćemo to uskoro moći izrealizirati čim nam vremenske prilike to dozvole", kaže za Hercegovina.info direktorica JU Radimlja Maja Lopin.

Advent

FOTO: Stolac.city

"U subotu također krećemo s otvaranjem adventskih kućica, a u nedjelju bi trebali imati koncert župnih zborova, jedan tradicionalni koncert koji se uvijek događao u Stocu na otvorenom prostoru. To je jedan lijep povod za druženje gdje dođu sve župe koje gravitiraju Stocu", dodaje ona.

Stigla posebna pripovjedačica bajki iz Ogulina.

"Ono što smo prethodno uradili, imali smo tri predstave za djecu. Prvu smo imali na prvu nedjelju Došašća nakon paljenja svijeće i župnikovog blagoslova. Tada nam je stigla jedna pripovjedačica bajki iz Ogulina Sabina Glozbić koja se bavi pripovijedanjem bajki za djecu i odrasle. Ona je po prvi puta bila u Hercegovini nakon toga je otišla u Zagreb. Nakon toga nam je bilo drago da imamo programe kakve ima jedna metropola. Vikend iza toga smo imali paljenje druge svijeće i prikazivanje jednog animiranog božićnog filma za najmlađe gdje su nam se odazvale sve stolačke škole i vrtići. Protekli vikend nam je pak gostovalo Lutkarsko kazalište Mostar s predstavom "Betlehemska crna ovca", ističe Lopin.

Otvara se multimedijalna dvorana.

"Nakon Božića imamo zakazane aktivnosti, kada bi trebali otvoriti Kulturni dom u Stocu, odnosno prostor koji je prije rata služio kao kino. Općina je aplicirala na razne fondove za obnavljanje istog i sada je on pretvoren u multimedijalnu dvoranu koja služi kao kazalište, kino i koncertna dvorana sa 162 sjedeća mjesta. To je jedan prostor koji nam je bio jako potreban. Mi imamo i ljeti jednu jako živu kulturnu scenu".

Advent

FOTO: Stolac.city

Posebno su u Stocu ponosni na kazališni dio programa.

"Ono što bi voljela izvoditi je da prvi puta možemo kazališnu umjetnost živjeti u našem gradu, da ne moramo putovati u Mostar, Split, Zagreb ili Sarajevo. Dostupnost takvog sadržaja u svom gradu, a k tome i besplatnog je nešto na što smo ponosni. Djeca su uistinu uživala u interakciji s glumcima. Bilo nam je puno srce kada je sve završilo. Posebna je priča i pripovjedačica bajki koju smo već spomenuli, iz razloga što nikada nije nastupala u Hercegovini. Ona ima jedan pripovjedački način gdje se djeci pričaju bajke kroz imitacije zvukova i gestikulacije, a nije samo obično čitanje", zaključila je Maja Lopin za naš portal. 

Uz već razvikani Advent u Mostaru, manji gradovi u Hercegovini svakako imaju što za ponuditi za vrijeme Adventa, što sigurno dodatno obogaćuje društveni život, ali i turističku ponudu u našem kraju

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.