A KANADERI U SLOVENIJI Na Blidinju dva helikoptera Oružanih snaga, oko 50 vojnika, vatrogasci...

Kanader
Ilustracija

Unatoč činjenici da vatrena stihija više dana guta borovu šumu na Blidinju, samo jedan kanader napravio je deset preleta i vratio se kući. Kanaderi susjedne RH i danas gase požare u Sloveniji. 

"Nakon kanadera, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). Tijekom jučerašnjeg dana kanader je je u devet naleta izbacio 48 tona vode na opožareno područje, naveli su.

Dodaju da im drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci, poručio je ministar obrane Mario Banožić uz zahvalu pilotima, tehničarima i vatrogascima koji svojim doprinosom nastoje zaštititi živote i imovinu naših susjeda i prijatelja.

U priopćenju se ističe kako je ministar obrane donio naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu upućenog Ravnateljstvu civilne zaštite RH i odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji helikopter  će se vratiti u matičnu bazu u vojarnu “Knez Trpimir“ u Divuljama. Upravo taj mehanizam kanadere navegava prema Sloveniji, a ne prema BiH. To praktično znači da kanaderi u BiH mogu doći ako ne gori u nijednoj od 28 država u tom trenutku, a gdje je u svakoj od država 40 stupnjeva. 

Tanka je to utjeha za BiH, koja se trenutačno uči uzdati u sebe. 

Na Blidinju su trenutačno dva helikoptera Oružanih snaga, blizu pedeset vojnika, vatrogasci, potvrdio je našem portalu Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH. "Imamo puno ljudi. Svi su se odazvali, od naše županije, pa do Jablanice, Tomislava, Mostara, Čitluka, ne znam više odakle ne", kaže Martinović dodajući da je stanje na Blidinju i dalje teško. Upitan o dolasku kanadera koji su poslani u Sloveniju, kazao je da se tu radi o mehanizmu EU, te da Hrvatska uvijek mora imati na raspolaganju dva kanadera koja će odmah, istog trenutka krenuti u EU.

"Hvala njima što su pomogli koliko su pomogli, ali neka nama naših Oružanih snaga", zaključuje Martinović. 

Kanader

Iz ovoga možemo razumjeti dvije stvari. Prva da novca u BiH ima, što smo mogli vidjeti i po nabavci respiratora, a da se njime nikada neće nabaviti što je neophodno. Druga je da su za svaki izgoreni bor na Blidinju krivi i oni koji nas do sada nisu uveli u EU, jer da jesu sada bi kanaderi mehanizmom bili okrenuti i prema BiH. 

Sve govori i o tome koliko je stupidna telefonska sjednica Vijeća ministara koje je 'nazvalo' kanadere, a koji imaju svoj put, let i prioritet u EU.