A IMALI SU I NOGOMETNI KLUB Industrijski div ugasio proizvodnju u Jajcu i otpustio 110 radnika

Methalleghe ugasio proizvodnju u Jjacu
METALLEGHE SILICON

Tvornica silicija “Metalleghe Silicon” Mrkonjić Grad, koja je prije deset mjeseci obustavila proizvodnju, otpustila je sve radnike u radnoj jedinici u Jajcu, potvrdila je direktorica ove kompanije Jelena Kuridža.

"Informacija o otpuštanju 110 radnika je nažalost točna i odnosi se na našu tvornicu silicija u Jajcu. Proizvodnja je obustavljena prije 10 mjeseci. Kroz sav taj period pokušavali smo naći rješenje za visoku cijenu električne energije u usporedbi s onom koju plaćaju europski konkurenti, kako u FBIH, tako i u RS", kaže Kuridža za Capital.

Tijekom perioda zastoja, tvrdi Kuridža, odnosno za svih 10 mjeseci od kada je obustavljena proizvodnja, kompanija nije otpuštala radnike i izmirivala je sve ugovorne obaveze.

Paralelno smo vodili pregovore s nadležnim elektoprivredama i vladama oba entiteta, s ciljem stvaranja uvjeta za pokretanje proizvodnje. Imajući u vidu da u FBIH nismo naišli ni na minimum razumijevanja od strane nadležnih institucija na višim razinama nismo imali izbora nego da uđemo u proceduru otpuštanja radnika u Jajcu, nakon 19 godina kontinuiranog poslovanja “Metalleghe” grupacije u tom gradu, kaže Kuridža.

Kuridža je dodala da se planira pokretanje proizvodnje u centrali u Mrkonjić Gradu i to do kraja prosinca ove godine.

Pronađeno je prijelazno rješenje, tako da će tvornica u Mrkonjić Gradu pokrenuti proizvodnju krajem prosinca 2023. godine, odnosno nakon što se obave sve potrebne pripreme, rekla je Kuridža.

Kazala je da je ova kompanija tijekom 2022. godine bila na listi 10 najvećih izvoznika iz BIH, da je ostvarila suradnju sa preko 200 gospodarskih subjekata u Republici Srpskoj i isto toliko u FBIH, ali da opredjeljenja vlada da ignoriraju probleme gospodarstva šalju veoma jasnu poruku svim trenutnim i budućim investitorima u BIH.