86 milijuna eura kredita za Koridor 5C i Luku Brčko

kredit potpisivanje
Potpisani ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru 5C vrijedan je 76 milijuna eura. Bevanda i Berrett potpisali su i ugovor o financiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti od 10 milijuna eura.

Kako je rečeno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja pružanje podrške izgradnji prometne infrastrukture u našoj zemlji.

Kako bi pomogao izgradnju ovog ključnog koridora, EBRD je odobrio zajam od 76 milijuna eura za financiranje izgradnje dodatnih dionica autoceste Koridor 5C, dionice Svilaj - Odžak na sjeveru zemlje i dionice Donja Gračanica - Klopče blizu Zenice u centralnom dijelu zemlje.

Drugi projekt je zajam od 10 milijuna eura za financiranje modernizacije Luke Brčko i poboljšanja cestovnog i željezničkog pristupa luci. Brčko je grad na sjeveru zemlje koji se nalazi na obali rijeke Save. Luka Brčko je jedina riječna luka u zemlji i tranzitni punkt za promet robe prema postrojenju teške industrije u BiH i od njega.

- Veoma nam je drago da nastavljamo podršku izgradnji glavnog međunarodnog koridora u Bosni i Hercegovini - Koridora 5C- radi poboljšajnja prometnih veza i integracije, što će opet otvoriti nove mogućnosti za privredu zemlje. Modernizacija luke Brčko, prvi EBRD-ov projekt koji se odnosi na riječnu luku, promovira multimodalne prometne sisteme uz niske emisije ugljika i predstavlja ključni korak u razvoju riječnog prometa na rijeci Savi, što također sa zadovoljstvom podržavamo - rekla je Barrett.

Bevanda se zahvalio EBRD-u na kontinuiranoj podršci u razvoju prometne infrastrukture u BiH.

- Ova dva projekta će podržati razvitak privrede u zemlji kao i regionalnu integraciju kroz bolje prometne veze između velikih gradova i između Bosne i Hercegovine i susjednih država - kazao je Bevanda.

Izvor: Dnevni avaz