69 posto proračuna županija ode na plaće javne uprave

novalic-usaid

Kada je riječ o javnoj upravi u Federaciji BiH, kazao je premijer Novalić, uočljivi su nesrazmjeri između broja uposlenih u državnoj službi u odnosu na broj stanovnika, te između plaća u javnoj upravi i plaća u realnom sektoru. Uz to, evidentna je i neefikasnost javne uprave, piše dnevni-list.ba.

Ogromna sredstva

Novalić je nakon sastanka sa šeficom Ureda Svjetske banke za BiH Tatianom Proskuryakovom kazao kako je uvođenje moratorija na zapošljavanje u javnoj upravi samo protekle godine na razini Federacije donijelo uštede od 13.600.000 maraka.

- Treba istaknuti da se, na federalnoj razini, iz proračuna za javnu upravu izdvaja 14,6 posto sredstava. Županije za te namjene izdvajaju 69 posto, a općine 12 posto njihovih proračunskih sredstava, kazao je Novalić dodavši kako se moglo uštedjeti sto milijuna maraka da su i ostale razine vlasti posegnule za moratorijem na zapošljavanje.

Brojke koje je Novalić predočio predstavnicima međunarodnih financijskih institucija i javnosti poznate su odavno. Ono što nije rečeno, a što zna javnost jeste da moratorij na zapošljavanje ne važi za podobne stranačke kadrove, rodbinu i prijatelje političara. O tome svjedoče i izvješća sa sjednica Vlade u kojima se redovno navodi kako je Vlada za neko ministarstvo ili neku upravu odobrila po nekoliko novih radnih mjesta.

Stručnjaci Svjetske banke će i u slijedećih nekoliko dana prikupljati pokazatelje važne za analizu stanja u javnoj upravi. To će poslužiti kao polazište za definiranje mogućih pravaca reforme u ovoj oblasti.

Podrška USAID-a

Novalić se jučer sastao i sa izaslanstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u kojoj su bili šef izaslanstva za Europu i Aziju Thomas O. Melia i direktor Misije u BiH Peter Duffy.

Poseban naglasak tijekom razgovora stavljen je na provođenje Reformske agende i predaju aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji.

- Mi smo tu da nastavimo započeti posao i u tome će Bosna i Hercegovina imati našu jaku podršku. Pomoći ćemo vam da pretrčite posljednje kilometre do cilja, od kojih je jedan od najznačajnijih pristupanje Europskoj uniji, rekao je Melia

Izaslanstvo USAID-a je poručilo kako žele podržati svaki stup Reformske agende, ali i ukazati na potrebu stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za strane investicije i jačanja borbe protiv korupcije u BiH na svim razinama. Melia je naglasio potrebu regionalnog djelovanja u prezentaciji investicijskih potencijala BiH i mogućnosti za otvoreniji pristup tržištu i infrastrukturi za sve strane ulagače.

Bh. vlasti su se kroz usvajanje Reformske agende obvezale provesti reformu javne uprave. I u Federaciji i u Republici Srpskoj trebaju biti usvojeni slični zakoni o državnim službenicima. Najvažniji zadatak za vlast na svim nivoima je borba sa nagomilanom administracijom.

U javnosti je bilo informacija kako bi moglo doći do otpuštanja oko 15 posto zaposlenih u administraciji, no slijede li otpuštanja to još uvijek nitko ne zna.

64 posto BDP-a na javni sektor

U BiH se 64 posto BDP-a godišnje troši samo na financiranje javnog sektora, odnosno jedne državne, dvije entitetske i 10 županijskih vlada, koje sve imaju i svoje parlamente, svoje zastupnike, a u BiH, državi sa 4,5 miliona stanovnika ima više od 170 ministara.