69 OSOBA Iz BiH udaljeni državljani Srbije, Alžira, Somalije, Pakistana, Turske ...

Stranci protjerivanje
Služba za poslove sa strancima

U protekla dva mjeseca Služba za poslove sa strancima (SPS) provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno 22 osobe među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreje, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 osoba koje su bile pod nadzorom imigracijskih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dvije osobe građani Kosova.

U suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 11 osoba u njihove zemlje porijekla. 

U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Afganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana  i Republike Bugarske.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljanina Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju iz SPS.