6 MJESECI PRILAGODBE U FBiH stupio na snagu zakon o ograničenoj upotrebi duhana, u RS ništa novo

Pušenje
Freepik

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ovog vikenda stupa na snagu. U njemu je sve podrobno objašnjeno tko treba osigurati provođenje ovog zakona, koje su kazne, koja su izuzeća, kao i na koji način se mogu konzumirati duhanski proizvodi u ugostiteljskim objektima.

Naime, prema Zakonu, provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: 'Zabranjeno pušenje'.

Ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužne su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, piše 'Dnevni avaz'.

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima, i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Također, pravna osoba, vlasnik objekta, koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba, odnosno korisnik, koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena sa 100 maraka.

Ovaj zakon stupio je na snagu u svibnju prošle godine, s početkom primjene godinu od dana stupanja na snagu. On će se 'dotezati' u hodu, zbog čega je ugostiteljima ostavljeno razdoblje prilagodbe od još pola godine.

U Zakonu se navodi i da će se 'kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona'.

U skladu s navedenim zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također, nije dozvoljena upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, navodi 'Dnevni avaz'. U objektima ne smiju biti ni istaknute pepeljare, kao ni druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U manjem bh. entitetu Republika Srpska nema zabrane pušenja, dok je u Hrvatskoj zabrana pušenja na javnim mjestima uvedena u travnju 2009. godine, Crnoj Gori u kolovozu 2019., a Sjevernoj Makedoniji u siječnju 2010. godine. U Srbiji nema zabrane pušenja na javnim mjestima.