500 TISUĆA PUTA 40 MARAKA 'Dobročinitelj' s Miljkovića već na narednoj sjednici bi mogao biti milijunaš

Niko Marušić
Ilustracija/hercegovina.info

Zadnja sjednica Gradskog vijeća Mostara, gdje se pokušao izmijeniti prostorni plan u korist mutnih investitora ostati će upamćena po orkestriranoj hajci na vijećnicu Bošku Ćavar, koja je bila suzdržana oko odluke o javnim obilježjima u Mostaru, dok je prostorni plan ostao u drugom planu.

Koji sat ranije SDA i HDZ su složno gurali izmjene prostornog plana, gdje se poslovna zona Miljkovići širi na 600 tisuća četvornih metara zemljišta mutnog poduzetnika, koji zadnjih dvadeset godina na zemlji koja mu je prodana za sadnju vinove loze nije posadio niti jedan trs.

Zemlja kojoj je namjena prije svega poljoprivredna, a koju je Marušić kupio po 4 feninga skočila bi na 40 maraka po kvadratu.

Gradonačelnik grada koji se prostire na 1.166 km² izlazak u susret stranačkom poduzetniku pravdao je dolaskom investitora, koji se, gle čuda trebaju širiti baš na zemlju Nike Marušića. Tko su ti investitori, i zašto ih zanima, tj. nudi im se u papirima sporna zemlja, bez ikakve infrastrukture još ne znamo. Možda je to Google, možda Data, a u zadnjoj verziji je to nekakva automobilska industrija koja bi zaposlila tisuće radnika. 

Nameće se pitanje zašto je gradonačelnik Kordić inzistirao na širenju poslovne zone na 600.000 četvornih metara na Marušićevo zemljište kad je investitoru potrebno svega 100.000 četvornih metara? Što ćemo s viškom od 500 tisuća četvornih metara. Nadalje, Kordić je ustvrdio da bi Marušić zemljište od 100.000 četvornih metara ako će se investirati dao besplatno, budući da se radi o dobročinitelju, 'odnosno osobi dobrih namjera, koja se ponudila sama'.  A evo zašto se ponudila.

S obzirom na to da je Marušić namještenom prodajom došao do zemlje po 4 feninga po kvadratu onda je jasno koliko bi zaradio od 500.000 četvornih metara tako što bi zahvaljujući Kordiću, koji je sam naveo da je on bio inicijator širenja poslovne zone, poljoprivredno zemljište bilo pretvoreno u građevinsko i naraslo na 40 maraka po četvornom metru. Niko 'Dobročinitelj', zapravo je u ovoj priči Niko Milijunaš. 

Hercegovina.info je podnijela nekoliko kaznenih prijava u ovom predmetu, a cjelokupnu dokumentaciju uručila i veleposlanstvu SAD-a, OHR-u, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i ostalima. 

Opredijeljeni smo za širenje poslovnih zona, za stotine i tisuće radnih mjesta, no ne za promociju i poticanje jednih te istih pojedinaca zadmnjih 30 godina, koji u tvrke bez zaposlenih grću milijune. Ovim putem pozivamo Grad, čiji se čelnici osjećaju pritisnutima jer ukazujemo da širenjem poslovne zone pogoduju mutnim likovima, da za potencijalne investitore, ako ih ima, osiguraju zemljište čistih odnosa i papira. Valjda takvog ima na 1.166 km² Grada Mostara. 

Zbog naše inicijative i pisma vijećnicima, otpora oporbe, izostajanja Damira Šunjića, savjesti Antonija Zelenike koji se izuzeo od glasovanja, i povlačenja nekih oporbenih vijećnika koji su trebali dići nedostajuću ruku Marušićev prostorni plan na zadnjoj sjednici nije prošao. Već na narednoj sjednici HDZ i SDA će skupiti većinu da od Nike naprave milijunaša. U međuvremenu se bavimo Boškom Ćavar, zastavama, križevima, grbovima. Zasigurno važnijeg posla ni nemamo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.