433 POLICAJCA IZ DEVET DRŽAVA Hrvatsku turističku priču osiguravat će i policajci iz BiH

433 POLICAJCA IZ DEVET DRŽAVA Hrvatsku turističku priču osiguravat će i policajci iz BiH
Hercegovina.info

Policijski službenici iz devet stranih država, među kojima i iz BiH, njih 433, do sredine rujna pomagat će hrvatskim kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu projekta “Sigurna turistička destinacija”, koji se u toj županiji provodi kontinuirano od 2008. godine.

Njihova uloga je ostvarivanje što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana, turista, a s ciljem ugodnijeg boravka i postizanja većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju.

“Naša je zadaća da ih što bolje prihvatimo i kao policija i kao grad, te pošaljemo poruku sigurnosti u Europi i svijetu”, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani policijski službenici službu će obavljati na području Splita, Trogira, Omiša, Makarske, Postaje pomorske policije Split te Stanice aerodromske policije Resnik. Po potrebi će odlaziti i na druga područja poput otoka i druga mjesta gdje se u velikom broju okupljaju strani turisti, javlja Hina.

“Prvi puta će ovdje na službi biti kolega iz SAD-a, on stiže polovicom srpnja, a novost je da imamo kolegu iz savezne pokrajine Bavarske koji je isto tako prvi put u međunarodnoj razmjeni baš kao i savezna pokrajina. Sve druge kolege, tačnije njihove države su ovdje zastupljene od prije”, kazao je voditelj poslova prevencije Paško Ugrina.

Osim Bavarska i SAD-a, u PU splitsko-dalmatinsku stigli su strani policajci iz Republike Italije, Francuske, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugrina je objasnio kako su strani policijski službenici od najveće pomoći prilikom gubitka dokumenata, lakših prometnih nezgoda kao i u situacijama kada strani državljani postanu žrtve nekih sitnih kaznenih djela.

“U pravilu su to situacije kad postoji određeno nerazumijevanje poznavanja hrvatskih propisa”, dodao je voditelj Odjela prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj. Patrik Vučković službenik je iz Bavarske koji će svoju dužnost obavljati u Splitu, rođen je u Njemačkoj, a roditelji su mu porijeklom iz Krapinsko-zagorske županije.


“Nadam se da će njemački turist prepoznati uniformu i kada je vide da ćemo imati lijepih razgovora kako bi se osjećali sigurno u Splitu. Privatno sam ovdje bio nekoliko puta, ali službeno prvi”, izjavio je Vučković.