400.000 VIŠE OD SPAHIĆA Biznismeni iz Busovače nude 2.100.000 KM za Napretkov Dom na Trebeviću

Napretkov dom Trebević

Da HKD Napredak prodaje Dom na Trebeviću vrijedan cca. 4 milijuna maraka ispod svake cijene, odnosno po mizernoj cijeni dokazuje i ponuda iz Busovače. Naime, skupina tamošnjih poduzetnika Hrvata dolazila je gledati Dom na Trebeviću, iskazala namjeru za kupnju, no nitko ih nije kontaktirao kada se krenulo u prodaju. Busovljaci nude 2.1 milijuna KM za Napretkov dom Trebević, što bi bilo 400 tisuća više od cijene po kojoj ga sad prodaju. 

Pismo namjere za kupnjom prenosimo u cijelosti: 

Poštovani, obraćam vam se ovim putem u ime društva Branex d.o.o. Busovača vlasnika Galić Branislava, društva PALETA PLUS d.o.o. Busovača, vlasnika Galić Branislava i Laštro Želje, te društva AGRO-STRO d.o.o. Vitez, vlasnika Blaž Ive, koja društva posluju dugi niz godina na području Srednjobosanske županije, ali i cijele Europe, zapošljavaju više stotina radnika, ostvaruju odlične poslovne rezultate, prema bonitetu isti su u samom vrhu, te imaju respektabilan status u poslovnom društvu kako Bosne i Hercegovine tako i šire poslovne zajednice.

Ovim pismom namjere želimo iskazati zajednički interes, te ujedno dostaviti zajedničku ponudu za kupnju tzv. Napretkova doma koji se nalazi na planini Trebević, a koji je Odlukom skupštine HKD Napredak, stavljen na prodaju prošle godine, te se isti sastoji od Doma površine 866m 2, pripadajuće terase površine 240m 2 , te zemljišta površine 43 000m2. Prije svega izražavamo svoju zabrinutost, jer smo o vašoj skupštini koja se treba održati dana 14.10.2023. godine, a povodom prodaje navedenog objekta saznali 24 sata prije održavanja iste, bez da smo bili u mogućnosti ranije dostaviti putem javnog natječaja ili licitacije bilo kakvu ponudu i javno, otvoreno i transparentno iskazati interes za kupnjom navedenog objekta. Zainteresiranost za kupnju navedenog objekta postoji duže vrijeme. Tim povodom vlasnik društva Branex d.o.o. Busovača, gosp. Galić Branislav obavio je više sastanaka i informativnih razgovora sa gospodinom Križanović Josipom, koji je u jednom od tih sastanaka čak i obišao navedeni objekt i predmetnu parcelu zajedno sa gospodinom Galićem, pri čemu ga je informirao o prodaji navedenog objekta, cijeni za isti, te uvjetima prodaje.

Napretkov dom Trebević

Napretkov dom Trebević

Također smo upoznati i sa odlukom Središnje uprave HKD Napredak u Zagrebu, koja je utvrdila najnižu cijenu za navedeni objekt od 2 000.000,00 KM (slovima: dva milijuna konvertibilnih maraka).

Slijedom navedenog, društva Branex d.o.o. Busovača vlasnika Galić Branislava, PALETA PLUS d.o.o. Busovača, vlasnika Galić Branislava i Laštro Želje, i društvo AGRO-STROJ d.o.o. Vitez, vlasnika Blaž Ive ovim putem daju sljedeću ponudu od 2 100.000,00 KM (slovima: dva milijuna i stotinu tisuća konvertibilnih maraka).

Navedena društva već su ranije osigurala sredstva za kupovinu predmetnog doma, zajedno sa pripadajućim zemljištem (o čemu dokaz možemo dostaviti putem izvoda iz poslovnih banaka kod kojih navedena društva posluju), te su se spremna javno i transparentno za isti nadmetati putem javnog natječaja ili licitacije. Ovu ponudu izražavamo u dobroj volji i u skladu sa načelima obveznih odnosa u privrednom poslovanju, te se nadamo da ćete istu uvažiti i pružiti nam priliku kao cijenjenim poduzetnicima da sudjeluju u kupnji iste“, navodi u svom dopisu Laštro, Galić i Blaž.

Ponudu tešku 2 milijuna dala je i poduzetnica iz Njemačke, no i ona je odbijena. Nasuprot tome prihvaća se niža ponuda od 1.7 milijuna stanovitog poduzeća SPA-HILLS.

Nedjelja.ba piše da se vjerojatno radi o nesolventnoj tvrtci budući da FIA nema podataka o poslovanju za zadnje tri godine. Također ni u registru poslovnih subjekata ne navodi se tko su osnivači i uprava te tvrtke. Ukoliko Napredak proda Dom na Trebeviću ovoj tvrtci direktno će oštetiti Društvo za najmanje pola milijuna maraka, budući da ponude pršte sa svih strana, otkako su mediji obznanili na koji se način smiče Napretkova imovina. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.