3,5 MILIJUNA PUTNIKA ZA MJESEC Zbog velikog priliva stranaca kontrole na granicama su duže

3,5 MILIJUNA PUTNIKA ZA MJESEC Zbog velikog priliva stranaca kontrole na granicama su duže
Hercegovina.info

Granična policija BiH oglasila se priopćenjem za javnost povodom napisa o predugom zadržavanju putnika na granici.

"Povodom špekulacija pojedinih medija i širenja poluinformacija insinuirajući na navodno neprofesionalno obavljanje granične kontrole pripadnika Granične policije BiH, jer su povremeno stvorene gužve na određenim graničnim prijelazima, konkretnije na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci, kako se navodi u pojedinim tekstovima 'bh. graničari maltretiraju čekanjem svoje građane', dužni smo obavijestiti javnost o sljedećem:

Policijski službenici Granične policije BiH postupaju sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, a najviše zadržavanja je na najfrekventnijim graničnim prijelazima. Prosječni dnevni promet na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci je oko 10 000 putnika, zadržavanja su povremeno duža od sat vremena, s obzirom na to da se obavljaju detaljne provjere za strane državljane i obvezno utvrđivanje uvjeta ulaska u BiH, sukladno odlukama Vijeća ministara BiH radi pandemije virusa covid-19, dok se nad državljanima BiH provode osnovne granične provjere", navodi se u reakciji iz Ureda za informiranje Granične policije (GP) BiH.

"U zadnjih mjesec dana državnu granicu prešlo je 3 521 499 osoba. S obzirom na to da je u tijeku turistička sezona, logično je da je na graničnim prijelazima povećan broj osoba i vozila kako na ulazu, tako na izlazu iz Bosne i Hercegovine. 

Stoga, ovim putem apeliramo na putnike da prate stanje na graničnim prijelazima putem relevantnih stranica i da koriste alternativne granične prijelaze, kako bi se rasteretili najfrekventniji granični prijelazi, imajući u vidu da je tijekom turističke sezone odobren međunarodni promet putnika preko pojedinih graničnih prijelaza za pogranični promet.

U vezi s navedenim, dužnost nam je obavijestiti javnost i iznijeti točne informacije, s obzirom na to da smo u posljednje vrijeme svjedoci niza dezinformacija u vezi s radom Granične policije BiH. Predlažemo da se radi pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, sadržaj tekstova u vezi Granične policije BiH prethodno provjeri kod službenih izvora informacija u GPBiH, služba za odnose s javnošću, a za javnost smo uvijek otvoreni", zaključeno je u priopćenju.