29 GODINA Uzdoljani ne zaboravljaju, ali žive dalje, u selu ima dječje graje

Uzdol
Hercegovina.info
  1. Obljetnica stradanja Hrvata Uzdola obilježava se danas u tom mjestu. Svetu misu za poginule ove godine predslavi don Marko Šutalo, župnik župe sv. Ilije proroka Kruševo.

Župa Svetog Ivana Krstitelja Uzdol svake godine 14. rujna prisjeća se najmračnijeg dana svoje povijesti - kada su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH ubili 29 civila i 12 pripadnika HVO-a u tom selu. O Uzdolu se govori većinom o obljetnici, kada se politika dolazi u prvom redu naslikavati u tom selu, što će biti zasigurno slučaj i danas, osobito jer smo se primakli općim izborima.

U međuvremenu politika viših razina ne čini ništa egzistencijalno za Uzdoljene. Osim egzistencijalno, ovdje se nije zadovoljila ni pravda. 

Glavni nalogodavci pokolja na Uzdolu i danas su slobodni. Osuđen je nižerangirani Enver Buza, no i on je putem odvjetnika u više navrata izvrdavao izdržavanje kazne. Podsjetimo, u sklopu akcije “Neretva ’93.”, pod zapovjedništvom Sefera Halilovića, u ranim jutarnjim satima pripadnici Prozorskog bataljuna iz Hera upadaju na Uzdol i ubijaju sve što su stigli. U svom krvavom pohodu ubili su 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Pozitivno je u cijeloj priči što Uzdol nije zatrt, niti zamro. I dalje tu ima života i mladih obitelji, koje smo lani i posjetili dan prije obljetnice: