29 GODINA OD ZLOČINA U GRABOVICI "Ni jedno tijelo, ni jedna koščica nije pronađena, a bol Grabovice još je tu"

29 GODINA OD ZLOČINA U GRABOVICI "Ni jedno tijelo, ni jedna koščica nije pronađena, a bol Grabovice još je tu"
Fena

Polaganjem vijenaca i svetom misom u petak je obilježena 29. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak kazao je kako ni nakon 29 godina od zločina nema ništa novo.

"Ni jedno tijelo, ni jedna koščica nije pronađena, a bol Grabovice još je tu i još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena, staraca. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnom pragu u Grabovici, ni njihova tijela također još uvijek nisu pronađena. Ne možemo vjerovati da se ništa nije poduzelo ni uradilo, zar je moguće da nitko ništa ne zna, niti je vidio gdje su zakopana ili bačena tijela", rekao je Drežnjak, prenosi Fena.

Ponovno je apelirao na institucije ove države, sud i tužiteljstvo, ali i političare kako bi se rasvijetlio ovaj masakr.

Među 33 ubijena civila bilo je 17 žena i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili po zapovjednoj odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije "Neretva '93" u kojoj je počinjen taj zločin.