HERCEGOVINA Zračna luka Mostar uskoro dobiva "konkurenciju"?

Uskoro bi se trebala znati točna lokacija izgradnje trebinjske zračne luke. Izbor je između sela Mionići i zubačkog platoa na području Trebinja, ili na području gatačke općine.

Prema najavama potpredsjednika Vlade Srbije Zorane Mihajlović, zrakoplovi bi iz ove hercegovačke zračne luke trebali poletjeti 2022. godine. I prije je bilo najava izgradnje aerodroma kod Trebinja.

Prostor između sela Mionići i sela Duži na području trebinjske općine, pedesetih godina prošlog stoljećase ispitivao radi izgradnje aerodroma, ali ondašnja politika je odlučila da taj aerodrom bude na Ćilipima.

“Na ovom mjestu, kuda je novi put prošao, godinu dana je mjereno vrijeme i po danu i po noći, nije bilo nijedne minute da avion nije mogao da sleti. Šezdesetih godina je to snimano i onda je iz nekih razloga, političkih ili drugih, aerodrom prešao na Ćilipe. Tu je ostala za uspomenu meterološka stanica, danas je srušena, nema je više”, prepričava Tomislav Ljubibratić iz sela Ljubovo - Duži.

Za prostor Zubačkog platoa, prije više od deset godina govorili su da će biti izgrađen trebinjski aerodrom. Uloženo je 1,6 milijuna maraka u različite studije, a zanimljivo je da je 2011. godine ondašnji i današnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao da se povećao broj putnika.

Htjeli priznati, ili ne, ovo je istina, jer nula plus nula daje nulu. Hercegovcima preostaje da čekaju odluku o tome gdje će se aerodrom graditi i, naravno, da počne izgradnja, prenosi BHRT.