200 MILIJUNA MARAKA NA ČEKANJU Na čelu Elektroprijenosa HDZ bi postavio Džakulu, SDP hoće Jakuba Viteškića

Elektroprijenos

Predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto danas ističe rok do kojeg bi Povjerenstvu za provjere trebala proslijediti kandidaturu Srđana Amidžića iz SNSD-a za novog ministra financija Bosne i Hercegovine. Iako je stvar dogovorena unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, s imenovanjem Amidžića na ovu funkciju se odugovlači, a po svemu sudeći razlog je izbor novog direktora Elektroprijenosa BiH oko čega se ne mogu dogovoriti SDP i HDZ, jer bi obje stranke željele svog čovjeka na čelu jedne od najprofitabilnijih javnih tvrtki u zemlji.

Ministar financija i trezora bit će Srđan Amidžić i što se tiče SNSD-a, čiji je Amidžić član, to je završena stvar koja ne može imati veze s izborom novog direktora Elektroprijenosa, piše Fokus.

Ranije dogovoreno

„To se ne može dovoditi u vezu sa bilo koji drugim kadrovskim imenovanjem. Mi smo do sada bili izuzetno korektni prema svim partnerima. Podržali smo imenovanja svih drugih partnera za koja je postojao dogovor. Isto tako ovo je nešto što je već ranije dogovoreno“, Radovan Kovačević, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (SNSD).

Na čelu Elektroprijenosa BiH proteklih deset godina bio je HDZ-ov kadar Matan Žarić. Prije njega direktor je bio Srbin. Iako je protiv nacionalnog ključa federalni premijer i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi direktor sada trebao biti Bošnjak. Na tom mjestu SDP bi želio vidjeti Jakuba Viteškića, direktora Operativnog centra Elektroprijenosa u Sarajevu.

„U isto vrijeme na nekim drugim stvarima ćemo takođe ispoštovati taj princip rotacije pa će sad direktor Elektroprenosa biti netko tko je iz reda bošnjačkog naroda“, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Hoće li Bošnjak biti novi direktor Elektroprenosa ostaje da se vidi, jer HDZ želi i dalje svog čovjeka na čelu ove javne tvrtke. Kao kandidat se pominje Miro Džakula koji kaže da se nakon što je 12 godina rukovodio Upravom za neizravno oporezivanje prvo mora odmoriti. O eventualnom angažmanu u Elektroprijenosu kaže da ne zna ništa.

„Lagano ću se odmoriti i otići u svoju Čapljinu. U svetu zemlju Hercegovinu. Da se odmorim. A gdje ću i što ću. Drago mi je da vi imate informacije. Ja nemam tih informacija“, govori Miro Džakula, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH (HDZ BiH).

Oko imena novog direktora moraju se dogovoriti SDP i HDZ, kaže i premijer RS Radovan Višković, koji poručuje i da se ovo pitanje mora što prije riješiti, kako bi odblokiralo više od 200 milijuna maraka zaleđenih na računima Elektroprenosa zbog čega su na čekanju brojni projekti.

„Mi iz RS pogotovo imamo značajan broj projekata od Banje Luke gdje e trebaju graditi nove stanice do dalekovod na Jahorini itd. Znači nešto što je urgentno da se rješava kako bi zadovoljili potebe naših građana s električnom energijom“, smatra Višković.

Veliki novac u pitanju

„Veliki novac je u pitanju. Veliki poslovi. Velike provizije koje dobivate za poslove. S druge strane ne treba zanemariti jedan vrlo važan detalj. Da se iz tih javnih velikih poduzeća financiraju političke partije preko one sive zone koja je daleko od očiju javnosti. Što je javna tajna“, ističe Tanja Topić, politička analitičarka.

Za stranke na vlasti, bez obzira na to iz kojeg su entiteta, ističe politički analitičar Tanja Topić, javne tvrtke su izborni plijen. Izuzetak, dodaje, nije ni Elektroprijenos. Oko podjele javnih tvrtki političke stranke se svađaju, ali na kraju ipak dogovore tako da manje više svi budu zadovoljni. Ispoštuje se i nacionalna struktura. Sve samo da se zasjedne u direktorske fotelje i upravlja stotinama milijuna maraka javnog novca.