18 godina od Daytonskog sporazuma i završetka rata u BiH

Dayton, sporazum, obljetnica, Dayton, sporazum, Dayton, Europska unija, Slavo Kukić, Hrvati u BIH, gubitnici, BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Dayton, Dayton, obljetnica, BIH, Dayton, BIH Dayton, BIH Dayton, Daytonski sporazum , Dayton, originalna verzija Daytonskog sporazuma, biskupi
Ovaj pravni akt je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1. listopada 1991. godine napadom na dva hrvatska sela u istočnoj hercegovini, Hrasno i Ravno, a završio je 14. prosinca 1995. godine potpisivanjem "Daytona". Također ovaj ugovor je regulirao upravno i ustavno uređenje BiH.

Potpisan je od strane predsjednika BiH Alije Izetbegovića, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te američkih posrednika Richarda Hoolbrooka i Wesleya Clarka.

Daytonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Također, ovim ugovorom je definiran povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta, što još uvijek nije ispunjeno, te je osigurana potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriju BiH, što se još uvijek ne provodi.

Ovaj sporazum je okončao rat, ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.

www.jabuka.tv