16 oboljelih od koronavirusa u HNŽ-u

Nermin Avdić
Screenshot/RTV HB

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite HNŽ-a rečeno je kako u HNŽ-u za sada ima 16 zaraženih osoba koronavirusom.

Pred novinare su danas izašli ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda, dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo te Darko Juka, ispred Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Prvi je pred novinare izašao Darko Juka koji se zahvalio zdravstvenom osoblju, ali i medijima koji su na prvoj liniji obrane. Također, je zamolio i sve za oprost za propuste, budući da i Stožer uči u hodu.

Potom se medijima obratio prim. dr. Nermin Avdić koji je želio podijeliti dobre vijesti s javnosti. 

"Želio bi podijeliti s vama jednu dobru vijest. Pozitivno je to da u 24 sata imamo samo jednog pozitivnog iz Mostara i jednog iz Konjica, a uradili smo 32 testa. Oba slučaja su povezana s prvim slučajevima. Ukupno imamo u SKB Mostar šest slučaja, četiri koja se liječe u kućnoj izolaciji. Sveukupno u HNŽ-u je 16 slučajeva pozitivnih te čekamo potvrdu za još jednog pacijenta",  kazao je Avdić.

Na pitanje novinara da pojasni je li u mostaru 6 ili 10 zaraženih, Avdić je kazao kako ih je 6 u SKB Mostar, dok su 4 koji su također zaraženi, ali su kućnoj izolaciji s blažim simptomima.

Nakon toga pred novinare izašao ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda koji je nešto više kazao o nepoštivanju izrečenih mjera.

"U posljednjih nekoliko dana izvršili smo 374 obilaska i 67 osoba nismo našli u samoizolaciji."

Na pitanje novinara kolike će kazne biti za nepoštivanje mjera Bevanda je kazao kako će kazne biti u novčanom iznosu od 500 KM, a ukoliko se osoba usprotivi kazneno će se goniti i dobiti kaznu zatvora.

Izdano je ukupno 813 rješenja o samoizolaciji.

Bevanda je također kazao kako je zadovoljan kako brojni ugostiteljski objekti odlično poštivaju mjere koje su donešene.

Na kraju je Bevanda ukazao na to da brojni ovih dana s lijepim vremenom rade piknike na otvorenom, te je uputio apel da se to ne čini, jer će u protivnom odgovarati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.