FOTO  1000 ljudi na „Danima sv. Ilije“ u Grahovu

bosansko grahovo
Prva točka programa „Triatlon sv. Ilije" od Bos. Grahova do Šatorskog jezera ove godine nije održana zbog loših vremenskih uvjeta koji su vladali toga dana.

Pozivni malonogometni turnir koji je održan 20. srpnja na igralištu OŠ „Grahovo" okupio je osam momčadi iz BiH i Hrvatske, a pobjednik turnira je bila ekipa GOŠK-a iz Kaštel Gomilice.

U dvorištu župne crkve u Obljaju održana je 21. srpnja po prvi put smotra folkolora na kojoj je nastupilo osam kulturno-umjetničkih društava s područja Hercegbosanske županije i Središnje Bosne.

U selu Korita je pred kapelom sv. Jeronima 22. srpnja slavljena sveta misa koju je uz domaćeg župnika don Davora Klečinu predvodio župnik i upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović. Potom je kod spomen-ploče ispred obiteljske kuće Vulić bila molitva za Matu i Mandu Vulić, koji su kao civilne žrtve rata ubijeni u travnju 1992.

Te večeri je obavljen i blagoslov početka radova na izgradnji Hrvatskoga kulturnog centra Korita, čiji je nositelj projekta Udruga „Don Juraj Gospodnetić".

Na kraju večeri na Vidikovcu iznad Korita upriličeno je V. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića. U izvođenju duhovne i domoljubne poezije nastupili su pjesnici Fabijan Lovrić iz Knina, Drago Čondrić iz Splita, Nikola Marinović iz Zadra, Tomislav Marijan Bilosnić iz Zadra, te Blaženka Vulić Jardas iz Rijeke, dok je svoje sjećanje na pokojni bračni par Vulić iznijela u proznom obliku Danka Zelić iz Livna.

Vanjska proslava sv. Ilije proroka, zaštitiika župe u Bos. Grahovu, održana je u subotu 23. srpnja. Svečanu svetu misu, zajedno s domaćim župnikom, predovdio je vlč. Josip Šimatović, župnik i upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Ovogodišnja proslava sv. Ilije događa se u godini obilježavanja 75. obljetnice stradanja katolika Bos. Grahova, na čelu sa župnikom don Jurjem Gospodnetićem, pa je tim simbolična nazočnost na proslavi upravitelja nacionalnog svehrvatskog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, u čiju ideju je ugrađena i žrtva Hrvata Bos. Grahova iz 1941.

Od političkih dužnosnika na proslavi je bio nazočan predsjednik Vlade HBŽ Draško Dalić, zajedno s Matom Franjičevićem s državne razine vlasti. Izaslanstvo općine Grude predvodio je Ljubo Gruzelj, načelnik općine, zajedno sa Stjepanom Bogutom, ministrom zdravstva Zapadnohercegovačke županije i drugim gospodarstvenicima. Izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića bio je Dinko Ćorić, a na proslavi se kasnije pridružio i v.d. načelnika općine Bos. Grahovo Duško Radun. Na proslavi je bio i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba Ante Nazor, sa svojom majkom akademikinjom Anicom Nazor, koja je podrijetlom iz Grahova.

Simbolična je bila i nazočnost 50-ak braniteljskih veterana HV-a, pripadnika 84. gardijske bojne tzv. „Termita" iz Zadra koji su sudjelovali u vojnim operacijama u Domovinskom ratu na području Bos. Grahova.

Na svetoj misi je pjevala klapa „Bratovština" iz župe Gorica-Sovići kod Gruda koja je nastupila i u kulturnom dijelu programa nakon mise, zajedno s pjevačkom skupinom KUD-a „Kamen Bukovice" iz Medviđe kod Benkovca i diplarima s Uništa.

U sportskom dijelu programa održano je natjecanje u tradicionalnim narodnim igrama dinarskog kraja - žene su se natjecale u skakanju u vrećama i u utrci s jajetom u žlici, dok su se muškarci ogledali u skoku u dalj iz mjesta i bacanju kamena s ramena. Načelnik općine Bos. Grahovo Duško Radun odnio je pobjedu u obe discipline.

Susret je završen tradicionalnim ekipnim potezanjem užeta između predstavnika grahovskih sela gdje su nekad živjeli Hrvati - Obljaj, Luke, Korita, Uništa, Ugarci i Grahovo, a najjačom se pokazala ekipa sela Luke.

Potom je svim nazočnima predstavljena igra pljočkanja koja je nedavno oživljena u Bos. Grahovu a osnovan je i pljočkarski klub.

Ovogodišnju proslavu sv. Ilije župna crkva u Obljaju dočekala je s novom dvorišnom ogradom i noćnom dekorativnom rasvjetom. Ograda je izgrađena prihodima preko javnih natječaja Ministarstva za izbjeglice i reseljene osobe BiH i Federalnog ministarstva kulture, dok je noćna dekorativna rasvjeta dar općine Livno i njezina načelnika Luke Čelana.

Organizatori kulturno-vjerske manifestacije „Dani sv. Ilije" i ove su godine bile Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare" Zagreb i župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo.