1000 KM ZA NOVOROĐENU DJECU Evo kako se majke u FBiH mogu prijaviti za jednokratnu pomoć

Majka rodilja
Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo rada i socijalne politike, najavili su jednokratnu pomoć od po 1.000 KM za sve žene koje su u 2024. godini rodile ili će roditi djecu.

Pomoć će biti realizirana putem online digitalne aplikacije ePorodilja, što znači da majke aplikantice neće morati prilagati nikakve “papire” niti čekati u redovima na šalterima. Jedino moraju imati e-mail adresu jer će im komunikacijom na taj način biti dostavljene obavijesti o ishodu njihovih aplikacija, prenosi Fena.

Prijave do kraja 2024. godine

Pomoć će dobiti za svako novorođeno dijete u 2024. godini, bilo da rode jednog potomka, blizance ili trojke, pa i ako porođaj završi mrtvorođenim djetetom. Mogu, ali i ne moraju aplicirati u mjesecu u kojem su rodile, mogu to učiniti sve do kraja 2024. neovisno kada je bio porođaj. Isplate će biti oko desetog dana u mjesecu.

Povodom današnjeg otvaranja digitalne aplikacije ePorodilja, federalni premijer Nermin Nikšić je pohvalio učinak resornog ministarstva čije su aktivnosti primjetne i intenzivne u posljednje vrijeme, kako je naveo, kao i resornog ministra Adnana Delića.

Nikšić ističe da je Vlada FBiH opredijeljena za brigu o natalitetnoj politici, a najavljena jednokratna pomoć, iako “kap u moru”, znači korak u tom smjeru.

“To je jedna od mjera koje će Ministarstvo širiti kako bi u Bosni i Hercegovini ubuduće bio drugačiji omjer u broju novorođenih i umrlih”, kazao je premijer.

Ministar Delić je kazao da je aplikacija ePorodija otvorena od danas i napomenuo da je aktualna Federalna vlada posvećena pronatalitetnoj politici u FBiH, odnosno za dugoročna sustavna rješenja u ovoj oblasti. U tom kontekstu, u tijeku je intenzivni rad na osnivanju obiteljskog fonda u FBiH, kao i priprema demografske strategije te izrada socijalne karte.

Za jednokratnu pomoć porodiljama od po 1.000 KM u 2024. godini je u federalnom proračunu osigurano 16 milijuna KM, rekao je također Delić, ističući da je ulaganje u obitelj i djecu najisplativija investicija.

Prijave elektronskim putem

Za aplikaciju ePorodilja on ističe da je inovacija u sustavu socijalne zaštite u smislu pružanja usluga elektronskim putem, bez potrebe za dostavljanje ‘papira’, s minimalnim troškovima i minimalno potrebnim vremenom za prijavu, što majke i zaslužuju. Sve provjere aplikacija vršit će Ministarstvo i jedini dokument koji će biti učitan u softveru bit će potvrda o bankovnom računu aplikantice.

U razvoju ovog digitalnog rješenja pomogao je UNDP i aplikantica porodilja moći će se prijaviti ‘u nekoliko klikova’.

Uvjeti

“Jedini uvjeti su da se porodila u 2024. godini i da ima prebivalište u Federaciji BiH. Neophodno je da ima e-mail adresu jer će potvrdu o primitku prijave moći dobiti isključivo na mail na koji je registrirana. Sustav nudi i mogućnost prijave greške u aplikaciji odnosno naknadnu dostavu nekog podatka ako nije dostavljen u prethodnoj prijavi. Novac će na računima majki biti po zaključenju liste prijava u jednom mjesecu, oko 10. dana u narednom”, pojasnio je ministar Delić.

Digitalna transformacija

Budući da je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) pomogla u ovom projektu Vlade, odnosno resornog ministarstva, na pres-konferenciji se kratko obratio i direktor Almir Badnjević riječima pohvale na račun Federalne vlade i premijera Nikšića te pozivom i drugim institucijama da se opredijele za digitalne servise usluga.

Šefica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan podsjetila je da ta institucija djeluje već niz godina u BiH i da radi na digitalnoj transformaciji koju želi uvesti u sve razine vlasti. Fokus je podrška vlastima u pružanju elektronskih usluga građanima kao najefikasnijeg i najbržeg načina.

“Ovo nije prvi primjer suradnje s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike već je prošle godine uspješno realizirana pomoć za domaćinstva u nabavci energenata, kada je u procesu digitalizacije usluga i počela suradnja s Ministarstvom čija je ambicija da usluge građanima digitalizira potpuno za godinu-dvije”, kazala je Sahakyan.