Bezvizni režim Zapadnom Balkanu ostaje na snazi, ali suspenzija moguća

"Ne predlažemo ponovno vraćanje viza ni za jednu zemlju, pa ni za zemlje zapadnog Balkana", rekao je Srni Martin Grabjec, glasnogovornik komesara EU za pravosuđe i osnovna ljudska prava Cecilije Malstrom, koja je odgovorna i za vizni režim.

On je potvrdio da će Malstrom sutra predložiti izmjenu zakonske regulative u vezi sa vizama da bi ona bila u skladu sa promjenama nastalim nakon 2001. godine, otkad je na snazi postojeća regulativa. "Neke promjene su posve tehničke prirode, neke su važnije. Na primjer, promijenit ćemo definiciju pojma viza", naveo je Grabjec.

Prema njegovim riječima, u sadašnjem režimu mogla bi biti provedena eventualna suspenzija bezviznog režima, ali bi postupak trajao nekoliko mjeseci.

"Neke zemlje su tražile da se taj postupak može ubrzati u nekim izvanrednim okolnostima, ali mogu sa sigurnošću reći da nismo ciljali niti jednu zemlju Zapadnog Balkana", rekao je Grabjec.

On je dodao da će se detaljnije o tome šta bi se tačno pod ovim trebalo podrazumijevati saznati sutra od komesara EU CeCilije Malstrom.

"EU ima bezvizni režim sa cijelim nizom zemalja. Tko zna šta budućnost nosi, i zemlje žele biti sigurne da mogu reagirati ako dođe do izvanrednih situacija", objasnio je Grabjec.

Jedan drugi europski sugovornik potvrdio je Srni da BiH sigurno nije pominjana ni u kakvom negativnom kontekstu kada je riječ o poštivanju standarda o slobodnom režimu putovanja.

Prema neslužbenim informacijama, nova sigurnosna klauzula omogućila bi jednoj zemlji članici EU, koja se osjeća ugroženom zbog ponašanja zemlje izvan EU s kojom ima slobodni režim putovanja, da privremeno i u izvanrednim okolnostima suspendira bezvizni režim toj trećoj zemlji.

Promjene u bezviznom režimu u prosincu su zahtijevale Francuska i Nizozemska. Njima se nedavno priključila i Belgija zbog velikog povećanja tražitelja azila iz Srbije i Makedonije.
(srna)