BEROŠ O LJETNOJ SEZONI Postoji modalitet da se odvija, ali pod striktnim i vrlo jasnim epidemiološkim mjerama

Ministar zdravstva Vili Beroš u Danu uživo na N1 govorio je o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj, ali i implikacijama koje virus ima na ekonomiju i turizam ove zemlje.

Govorio je i o pohvalama na svoj račun.

"Ne bih rekao da sam ja mozak naše reakcije na epidemiju. Mozak su naši epidemiolozi i oni su razvili temelje naše obrane. Nije riječ o nekakvoj novoj tehnologiji, čarobnom lijeku, nego koristimo neke elemente koji su se u prošlim stoljećima upotrebljavali, a to je poštivanje fizičkog razmaka i osobna higijena. To su oni elementi, uz naše mjere, glavna uzdanica u borbi protiv ovog virusa", kazao je Beroš u razgovoru sa Emelom Burdžović Slipičević.

Kako je kazao, do sada je u Hrvatskoj registrirano 1.881 oboljelih od korona virusa.

"Još uvijek uspijevamo tu epidemijsku krivulju održati linearnom, što znači omogućiti adekvatan zdravstveni odgovor prema svima onima koji su oboljeli. Nema većeg opterećenja zdravstvenog sustava koji bi se mogao dogoditi. Već 56 dana uspijevamo na neki način brojke održati relativno zadovoljavajućim", naveo je Beroš.

Čini li vam se da malo možemo odahnuti?

"Ne bih vam mogao potvrdno odgovoriti. Dok ne budemo sigurni da brojevi stabilno padaju, mislim da nije vrijeme za opuštanje. Dapače, moramo biti jako oprezni. Sagledavajući povijest većih epidemija znamo da je katkada drugi val bio pogubniji i teži od prvog vala. Prerano relaksiranje mjera nije baš ono što je poželjno u ovom trenutku. Moramo biti oprezni i djelovati tako da iz dana u dan pratimo epidemiološku situaciju. Moramo dobro procijeniti kada je taj trenutak za popuštanje mjera. Danas i jučer su neke mjere popuštene. Imamo scenarij, ali trebamo pričekati".

Kad bismo mogli očekivati drugi val?

"Osobno se nadam da će se i ovaj respiratorni virus ponašati kao raniji respiratorni virusi i da će nakon svoje faze pojave otići u povijest. Vjerujem u to i nadam se. Ono što me malo plaši, predviđanja stranih stručnjaka, da bi ova epidemija mogla trajati duže vrijeme. Ne znam na čemu su temeljene takve pretpostavke, iskreno se nadam da neće".

Kada ćemo opet normalno živjeti, kada ćemo se družiti, hoćemo li moći na more u Hrvatsku?

"To je stvarno teško reći u ovom trenutku. Ako ova epidemija potraje i virus se udomaći u populaciji, morat ćemo pronaći način budućeg suživota. Prema tome, za mnoge gospodarske i turističke aktivnosti, postoji modalitet da se odvija, ali pod striktnim i vrlo jasnim epidemiološkim mjerama. Nadam se da će virus otići, ukoliko to ne bude tako, siguran sam da ćemo naći način suživota s njim u budućnosti".