Banja Luka: Maloljetnici mokre po crkvi i vrijeđaju

Župnik Klečina navodi da maloljetnici razbijaju boce od crkve, u dvorište iste bacaju pirotehnička sredstva, uriniraju uz crkvu, te dobacuju pogrdne riječi katolicima, piše republikainfo.com.

Posljednji incident, kako navodi u pismu naslovljenom na policijskog načelnika, dogodio se 14.svibnja, kada je netko iz kolone maturanata koji su se kretali Srpskom ulicom (u kojoj se nalazi i crkva) prema središtu grada bacio pirotehničku napravu velike udarne moći u crkveno dvorište.

„Eksplozija je bila toliko jaka da je na nekoliko trenutaka cijelo dvorište bilo obavijeno bijelim dimom. Naš župni suradnik đakon vlč. Marko Stojčić se u tome trenutku zatekao u dvorištu i prava je sreća da je bio na dovoljnoj udaljenosti koja ga je spasila od sigurnih fizičkih ozljeda. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da se netko od starijih naših vjernika zatekao u tom trenutku na tom mjestu", kaže vlč. Davor u svom pismu.

Dodaje da su odmah pozvali policiju, čiji su djelatnici, nakon obavljenog očevida konstatirali su da se radi o maloljetnicima kojima zakon ne može stati u kraj i da su to česti i uobičajeni izgredi koji se ne bi trebali povezivati s nacionalnom ili vjerskom netrpeljivošću.

No župnik sumnja da je to tako, pa je naveo i druge incidente:
1. U prošli četvrtak, u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima, nepoznati počinitelji razbili su dvije staklene boce o pročelje župne crkve, dakle, sa strane ulice.

2. Skoro svaki petak i subotu kasno navečer, odnosno u ranim satima, ulaze alkoholizirane skupine mladih u crkveno dvorište i okupljaju se s bočne strane zgrade župnog ureda u vanjskoj Gospinoj kapelici koja je zaklonjena od pogleda s ulice.Buka i galama zna nekada biti tako velika da probudi sve stanare župnog ureda, pa i stanare okolnih zgrada.
Ujutro, nerijetko, znamo zateći prostor Gospine kapelice (dakle, sakralni prostor) u velikom neredu s puno ostavljenog smeća, opušaka, ispolijevanog alkohola i razbijenih staklenih boca.
Jednom je zbog velike buke čak morala intervenirati i policija.
Ponavljam, izgredi ovakve vrste se ponavljaju SKORO SVAKOG VIKENDA u kasnim satima iza ponoći, a mi nismo u mogućnosti držati zaključanima mala ulazna vrata u dvorište budući da zgradu koriste i drugi stanari.

3. U nekoliko navrata viđeni su nepoznati mladići kako obavljaju malu nuždu uz vanjsku crkvenu ogradu sa strane ulice, pa čak i uz samu crkvu, te u neposrednoj blizini crkve, što je svojevrsan čin oskvrnuća svetog prostora.

4. Također je vrlo učestala pojava bacanja otpadaka s ulice u crkveno dvorište, posebice od strane korisnika dvije obližnje trgovine. Jednom je prilikom novoobnovljena crkvena fasada pogođena i sendvičem pa su na crkvi ostale vidljive mrlje.

5. Poznat je zasigurno nedavni slučaj četvoro srednjoškolaca koji su u pol bijela dana ušli u crkveno dvorište i fotografirali se za javnost s uzdignutim srednjim prstom usmjerenim prema novoizabranom poglavaru Katoličke Crkve, papi Franji, čiji je lik - u znak radosti i zahvalnosti - okačen na zid crkve.

6. Nerijetko se s ulice mogu čuti glasni vulgarni i uvredljivi povici (najčešće skupina mladih koje prolaze pored crkve), pa i u sred dana, kojima se vrijeđa Katolička Crkva, katolici i hrvatski narod.

„Gospodine načelniče, ne možemo vjerovati da se su gore navedeni slučajevi tek pojedinačni izgredi. Ovakvi izgredi dobivaju na težini činjenicom da su usmjereni protiv sakralnog objekta, odn. crkve, a crkva je simbol jedne vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve, pa ovakve nacionalističko-šovinističke ispade tumačimo kao poruku svim katolicima Banje Luke", kaže dalje u pismu upućenom policiji Klečina.

Dodaje da je još poraznija činjenica da se takvo što nesmetano događa često i u sred bijela dana - i to u samom srcu Banje Luke - na svega nekoliko koraka od središnjih republičkih i gradskih institucija, i pravoslavne saborne crkve.

„Na možemo se pomiriti s jeftinom konstatacijom da su počinitelji maloljetnici kojima zakon ne može ništa, pa se ovakve izgrede ne može adekvatno sankcionirati.
Uređena pravna država i njezine institucije moraju jamčiti sigurnost svim građanima i zajednicama, kao i njihovoj imovini, a prekršitelji zakona - pa makar bili i maloljetnici - moraju biti odgovarajuće sankcionirani.
U protivnom, stvara se ozračje bezvlašća, u kojem se oni slabiji ne osjećaju više sigurnima, a ohrabruje se one koji čine bezakonje, posebice usmjereno protiv manjinske populacije", dodaje dalje.

U pismu gradonačelniku župnik središnje banjolučke župe Pohoda BDM i upravitelj župne crkve u Srpskoj 22-24, navodi da kao dijete banjolučkog asfalta koje je kršteno u toj crkvi, ne može sakriti svoju žalost i razočarenje zbog svih navedenih, ničim isprovociranih izgreda usmjerenih, ne samo protiv crkve kao građevine, nego protiv cjelokupne Katoličke Crkve i katoličke populacije u Banja Luci.

„Naime, svaki sakralni objekt, tj. crkva je ujedno i simbol jedne vjerske zajednice, pa time ovi izgredi još više dobivaju na težini. Dodatno je porazna činjenica što se ovakvo što nesmetano događa često u sred bijela dana - i to u samom srcu Banje Luke - na svega nekoliko desetina metara od glavnih republičkih i gradskih institucija (u kojima stolujete i Vi), te pravoslavne saborne crkve", dodao je.
Napominje da je župna crkva ujedno i spomenik kulture grada Banja Luke, pa tako i spomenik svih građana - ne samo katolika.
„Ako se zna da je ova crkva najstariji zidani sakralni objekt općenito u Banjoj Luci (lani je proslavila 120 godina postojanja), onda nas tim više žaloste ovakvi izgredi, ali i svojevrstan nemar i nedovoljna nezainteresiranost od strane Grada u prepoznavanju prave vrijednosti ove crkve", istaknuo je.
Između ostalog, u pismu gradonačelniku župnik Klečina navodi da imaju velike poteškoće s nedostatkom prostora. „Vjerujem da vam je poznata činjenica da je veći dio zgrade župnog ureda u Srpskoj 22 nacionaliziran 1947. i do danas nije vraćen svome pravom vlasniku - Katoličkoj Crkvi.
Ne koristimo ni šestinu zgrade koju dijelimo s ostalim stanarima kojima je omogućen otkup stanova. Nedostatak prostora nas uvjetuje i ograničava u duhovnim, kulturnim i socijalno-karitativnim aktivnostima koje bismo kao župa mogli i željeli razviti, na korist ne samo katolika, nego svih građana Banje Luke", dodaje.
Ističe, da objektivan problem predstavlja i neriješeno pitanje vlasništva nad crkvenim dvorištem, jer često imaju neugodnosti i problema sa stanarima koji ga koriste, jer parkiraju svoja vozila i time otežavaju parkiranje vjernicima koji dolaze u crkvu na službu.
„Ponekad se crkveno dvorište pretvara u pravi javni parking, zakrčen vozilima, budući da ga često znaju korisititi i klijenti odvjetničkog (notarskog) ureda u našoj zgradi", istaknuo je.
Napominje da se ni on osobno nema gdje parkirati jer župni ured nema prava vlasništva ni nad dvije garaže smještene u dvorišnoj zgradi u stražnjem dijelu crkvenog dvorišta.
„Vjerujem da vam je poznat također slučaj bespravne nadogradnje stanova i nadstrešnica na zgradi župnog ureda, na što nadležne vlasti nikada nisu nikada reagirale", kazao mu je još.

„Mi vjerujemo da se problem povratka cjelokupne zgrade župnog ureda njezinom pravom vlasniku - Katoličkoj Crkvi, može riješiti ukoliko na gradskoj i entitetskoj razini ima političke volje koje, nažalost, očito trenutačno nema. Mi ne tražimo ni manje ni više, nego da nam se vrati ono što je naše i na što imamo pravo".
„Živo se nadamo da ćete nam kao gradonačelnik pomoći u ostvarivanju ovih naših prava, te snagom svog autoriteta doprinijeti smanjenju nepotrebnih izgreda koji u ovdašnje ljude unose nepovjerenje i nemir, a u svijet šalju ružnu sliku o Banjoj Luci", kaže se u pismu gradonačelniku.
Isto je upućeno i biskupskom Ordinarijatu Banja Luka, Konzulatu Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Apostolskoj nuncijaturi u BiH, te Katoličkoj tiskovnoj agenciji BKBIH.
Inače, sve ovo nije se događalo u godinama nakon rata, međutim, kako je banjalučka središnja župa Pohoda BDM u posljednje vrijeme pokrenula više aktivnosti i projekata te ih uspješno i realizirala, pojavaljuju se i oni kojima je to zasmetalo, no iz župe ističu kako neće posustati.

Također, nije nepoznata činjenica da župne prostorije ne koriste samo katolici nego i pravoslavci, kao i brojni drugi građani Banja Luke za raznolike kulturne događaje.