ARHITEKT STAKLENE BANKE TUŽI VLADU "Sve im vodi tajnica koja se razumije u respiratore, a evo i u arhitekturu"

Staklena banka
Hercegovina.info

Umirovljeni arhitekt Dragan Bijedić, koji je projektirao zgradu "Staklena banka" u Mostaru, tuži Vladu Federacije BiH zbog autorskih prava, jer nakon što je postala vlasnik tog objekta, njegovi pokušaji za razgovore su, kako tvrdi, iz te institucije bili ignorirani.

Bijedić tvrdi da je sa službenicima iz Federalne vlade pokušavao razgovarati u više navrata s ciljem da nađu zajedničko rješenje, ali bezuspješno i da je nakon brojnih ignoriranja bio primoran angažirati odvjetnika i pravnim putem se boriti za svoja autorska prava.

"Kad je Vlada Federacije BiH kupila zgradu na osnovu mojih idejnih skica, gdje sam im potvrdio da mogu stati sve njihove službe, onda sam počeo raditi u firmi i napravili smo neka idejna rješenja. Ta idejna rješenja su pomogla da se Vlada FBiH odluči da kupi tu zgradu", tvrdi Bijedić za Klix.

Naglašava kako je taj proces vodila Zajednička služba Vlade Federacije BiH, ali kako je došlo do smjene odgovornih ljudi iz Zajedničke službe Vlade FBiH, nastali su i problemi.

"Sve je uzela u ruke Edita Kalajdžić, koja, vidim i u respiratore se razumije, a razumije se i u arhitekturu i sve i svašta. Zvao sam je prije nego što pokrenem bilo što, ali nije htjela da stupi sa mnom u kontakt. Onda sam se konzultirao s odvjetničkim uredom i ustanovili smo da ja imam sva prava, pogotovo zato što objekt nikada nije bio primljen", govori arhitekt mostarske "Staklene banke".

Zgrada je poznata kao jedinstvena građevina koja je napravljena 80-ih godina i plijenila je pažnju svojom ljepotom, ali nikad nije bila stavljena u funkciju i poslije rata predstavlja opasnost kao ruševna zgrada u centru grada.

"Da je objekt bio primljen i korišten, onda ja kao autor ne bih imao nikakva prava, ali objekt nikad nije primljen, jer je počeo rat i ja imam sva autorska prava, ali gospođa Kalajdžić to negira. Tražila je i stručno mišljenje Instituta za intelektualno vlasništvo, ali sam i ja tražio stručno mišljenje i dobio informaciju da Vlada FBiH nije rekla da objekt nikada nije primljen i na osnovu toga ja imam svoja autorska prava", smatra Bijedić.

Traži se idejno rješenje

Pored svega navedenog, kako pojašnjava, dodatni udarac od Vlade Federacije BiH doživio je kad je ta institucija objavila javni natječaj za izradu idejnog rješenja, sanacije, rekonstrukcije, redizajna fasade i adaptacije objekta poslovne zgrade "Staklena banka" u Mostaru.

"Da su htjeli, oni su mogli već imati gotove projekte, ali oni su mene ignorirali, iako je bila njihova obaveza da me kontaktiraju i da mi ponude taj projekt", ustvrdio je Bijedić ogorčen time da Vlada FBiH ignorira njegova autorska prava, navodeći kako bi to u pravnim državama bilo nemoguće.

Interes za zgradu "Staklena banka" u Mostaru svjetske medije je vodio do autora, kako bi s njim razgovarali o tom objektu, a kako navodi Bijedić, razlog je što autorski rad poštuju i uvažavaju.

Podsjetimo da je Vlada FBiH "Staklenu banku" kupila od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji za gotovo šest milijuna maraka, još 2017. godine, te obnovom zgrade planira pod jedan krov smjestiti institucije i ministarstva, koji su trenutno raštrkani na više lokacija, i time, prema proračunu stručnjaka, uštedjeti oko 750.000 maraka godišnje.