ARHEOLOŠKA SENZACIJA Rimski hram star 2000 godina otkriven skoro netaknut

arhitektura,rim,Nizozemska

Arheolozi iskapaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Nizozemske, izvijestila je u ponedjeljak nizozemska nacionalna agencija za kulturnu baštinu.

„Toliko dobro očuvano mjesto s hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Nizozemskoj nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija.

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes – zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog Carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete s nalazišta u selu Herwen-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko brda je otkriveno arheološko nalazište.

Tijekom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, ovdje stacionirani između I. i IV. stoljeća, prinosili žrtve svojim bogovima.

Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi bit će od subote izloženi u muzeju u Nijmegenu.

Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.