ARHEOLOŠKA SENZACIJA Rimski hram star 2000 godina otkriven skoro netaknut

ARHEOLOŠKA SENZACIJA Rimski hram star 2000 godina otkriven skoro netaknut

Arheolozi iskapaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Nizozemske, izvijestila je u ponedjeljak nizozemska nacionalna agencija za kulturnu baštinu.

„Toliko dobro očuvano mjesto s hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Nizozemskoj nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija.

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici s Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes – zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog Carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO-a.

Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete s nalazišta u selu Herwen-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko brda je otkriveno arheološko nalazište.

Tijekom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, ovdje stacionirani između I. i IV. stoljeća, prinosili žrtve svojim bogovima.

Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi bit će od subote izloženi u muzeju u Nijmegenu.

Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.