AMERIKANCI UPOZORAVAJU 'Očekujemo napad Irana na Izrael'

Izraelska vojska
Ilustracija

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Izraelci povukli većinu postrojba iz Gaze

Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz Gaze zbog priprema za napad na južni grad Rafah, prenosi Hina.

No, u različitim dijelovima enklave i dalje traju borbe. 

Politički čelnik Hamasa opovrgnuo je navode da su njegovi sinovi koji su poginuli u izraelskom napadu prije dva dana, palestinski militanti. 

Izraelske snage ubile su tri njegova sina bez konzultacija s najvišim zapovjednicima ili političkim vođama, dovodeći u pitanje napore da se oslobode taoci koji su još u Gazi. 

Na novinarsko pitanje hoće li njhova smrt utjecati na mirovne pregovore, odgovara da još traže sporazum o prekidu vatre.

''Za nas su interesi palestinskog naroda kojemu pripadaju i naši sinovi i djeca ispred svega. Ono što određuje otpor Hamasa na terenu i u politici odgovor je izraelskog okupatora na zahtjeve kojih se držimo. To je iznad svega trajni prekid vatre, njihovo potpuno povlačenje i povratak raseljenih. Ali do ovog trenutka cionistički neprijatelj još odugovlači i izbjegava odgovoriti na te zahtjeve, pa tako i postizanje sporazuma'', rekao je Ismail Haniye, politički čelnik Hamasa.

Izraelski ministar: Izravan iranski napad zahtijevao adekvatan odgovor

Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku. 
 
Bijela kuća je rekla kako je upozorila Iran da ne koristi taj napadaj kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napadaj.

''Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana'', rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavio njegov ured.

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarali o "čvrstoj" predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

''Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napadaja, kojima je Teheran javno prijetio'', priopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela "Erika" Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o "trenutačnim sigurnosnim prijetnjama". Kurilla posljednjih mjeseci redovito putuje u Izrael.