FOTO  ALUMINIJ Nije usvojeno financijsko izvješće, mali dioničari traže odlazak NO, a Vlada čeka 7. kolovoz

Stipo Buljan
hercegovina.info

Na današnjoj skupštini Aluminija ponovno nije usvojeno financijsko izvješće, kao ni izvješće revizora. Gotovo svi dioničari glasovali su protiv izvješća i čekat će se 7. kolovoza kada se navršava 120 dana od dana kada je Abraham grupacija trebala na posao vratiti 80 djelatnika Aluminija.

Predstavnik malih dioničara Zlatko Topić izašao je pred novinare i rekao kako je vrijeme da ovaj NO Aluminija ode.

"Ništa novo danas se ne možete za čuti. Sve ide po starom i naopako. Od potpisivanja ugovora s Abrahamom, za desetak dana navršava se 120 dana od toga da su na posao trebali vratiti 80 djelatnika, a nije vraćen niti jedan. Nisu ništa uplatili u Aluminij. Prije nekoliko mjeseci sam govorio da je taj ugovor štetan i da je on protuzakonit te da je protiv svih akata i propisa ove države. Na današnjoj skupštini nije usvojeno financijsko izvješće o poslovanju, a ni izvješće revizora. Vrijeme je da odu oni koji su predlagali da se to izvješće usvoji. Hoće li otići možete samo njih pitati, to je pitanje njihovog morala. Ovo je već drugi put da im se ne usvaja izvješće. Oni moraju otići. Pustite Aluminij, pustite narod da živi i radi. Mi smo predlagali rješenje no nitko nas nije želio slušati. Još uvijek ima šanse i nade za Aluminij. Ako ne znaju koga će staviti, neka stave našu udrugu. Tvrdim i garantiram da će Aluminij za mjesec dana proraditi", rekao je Topić.

Stipo Buljan opunomoćenik Vlade federacije Bosne i Hercegovine kaže kako i nije bilo za očekivati da će se izvješće prihvatiti.

"Vlada nije podržala izvješće i način na koji se misli sanirati gubitak. Vlada je ostala kod stajališta da ovaj Nadzorni odbor kakav jeste da ostane i dalje isti. Gotovo 99,90 posto dioničara je glasovalo protiv ovakvog izvješća. Tu su nejasne mnoge stvari i sve je nedorečeno. Za 2019. godinu prikazan je gubitak od 101 milijun maraka."

Na pitanje što dalje Buljan kaže kako se treba pričekati 8. kolovoz.

"Vlada očekuje da 7. kolovoza kada će isteći tih 120 dana hoće li se prihvatiti ugovor na snazi ili će biti raskinut. Ukoliko se raskine, Vlada će odlučiti što će predložiti sa svojih 44 posto."

Na novinarsko pitanje je li Abraham uopće zainteresiran za pokretanje Aluminija Buljan je rekao.

"Volio bih da ste mi to pitanje postavili na prvoj skupštini kada sam ja odbio taj ugovor, ali i na drugoj kada smo dali suglasnost. Osobno nikakav kontakt nisam imao s tim ljudima. Ne znam da li je ministar imao kontakte s njima. Za petnaestak dana ćemo znati na čemu smo", zaključio je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.