Alden Kajtaz (SDA) prvi čovjek ministarstva obrazovanja i znanosti zaposlen na temelju krivotvorene dokumentacije

Federalno ministarstvo obrazovanja, ministarstvo znanosti, Alden Kajtaz, nepotizam, Vlada FBiH, SDA BIH, Alden Kajtaz, SDA BIH, krivotvorena diploma, ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vlada FBiH, Alden Kajtaz, Semir Šejtanić, lažna uvjerenja, krivotvorena potvrda, lažni papiri, vijesti

Alden Kajtaz, tajnik Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, na ovu poziciju zaposlen je na osnovu krivotvorene natječajne dokumentacije. Ova činjenica, potvrđena presudom suda u Mostaru nije sporna Vladi FBIH koja nakon odlaska Elvire Dilberović za veleposlanicu u Švedskoj na poziciju prvog čovjeka institucije ključne za koordinaciju obrazovanja i verifikaciju diploma postavlja upravo Kajtaza.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nadležno je za koordinaciju obrazovanja u FBIH kao i proces provjere i verifikacije diploma. Pored ovih nadležnosti, institucija s proračunom od cca. 8 milijuna KM u sklopu svojih ingerencija upravlja i procesima financiranja grantova za obrazovne institucije kao i nevladine organizacije. Ministarstvo smješteno u Mostaru nažalost dijeli sudbinu niza drugih državnih institucija. Netransparentnost u radu kao i zapošljavanje na osnovu stranačke pripadnosti", piše tačno.net.

Upravo eklatantan primjer stranačkog kadroviranja u institucijama predstavlja i proces zapošljavanja Aldena Kajtaza u Federalnom Ministarstvu obrazovanja i znanosti.

Uhodanu praksu imenovanja savjetnika, a nakon toga i raspisivanja natječaja kako bi se osiguralo radnom mjesto, prihvatila je i nekadašnja SDA-ova ministrica, a sada veleposlanica BIH u Švedskoj Elvira Dilberović.

Nakon imenovanja na poziciju ministrice Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović kao svog savjetnika imenuju stranačkog kolegu Aldena Kajtaza. Nedugo nakon imenovanja za savjetnika Kajtaz se i formalno zapošljava u ovom ministarstvu na poziciji tajnika.

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Mostaru Semir Šejtanić direktor osnovne škole 'Mujaga Komadina' osuđen je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zato što je svjesno svojim potpisom ovjerio službenu ispravu kojom je krivotvorio podatke o radnom iskustvu Aldena Kajtaza kao i poslovima koje je obavljao na poziciji nastavnika matematike i fizike u ovoj osnovnoj školi.

Federalno ministarstvo obrazovanja, ministarstvo znanosti, Alden Kajtaz, nepotizam, Vlada FBiH, SDA BIH, Alden Kajtaz, SDA BIH, krivotvorena diploma, ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vlada FBiH, Alden Kajtaz, Semir Šejtanić, lažna uvjerenja, krivotvorena potvrda, lažni papiri, vijesti

Na osnovu ove krivotvorene dokumentacije Alden Kajtaz konkurirao je na radno mjesto tajnika ministarstva. Drugi kandidat za ovu poziciju bio je i odvjetnik Milenko Krčum koji je i podnio kaznenu prijavu protiv Semira Šejtanića.

"Podnio sam kaznenu prijavu protiv Semira Šejtanića, člana Gradskog odbora SDA koji je svom stranačkom kolegi Aldenu Kajtazu, kao rukovoditelj obrazovne institucije izdao uvjerenje o radnom iskustvu u kojem su navedeni neistiniti podaci. Po toj prijavi Županijsko tužiteljstvo u Mostaru je provelo istragu i podiglo optužnicu, po kojoj je Općinski sud Semira Šejtanića oglasilo krivim. Tu presudu je potvrdio i Županijski sud odbivši žalbu Šejtanića".

Milenko Krčum pred nadležnim sudom u Mostaru pokrenuo je i parnicu u kojoj je jedan od tužbenih zahtjeva i taj da se natječaj na kojem je Kajtaz pobijedio, poništi. Krčum također ističe i apsurd političke trgovine i eklatantno kršenje zakona i propisa.

"Kajtaza je imenovala njegova stranačka kolegica s izborne liste SDA na prošlim izborima, ministrica dr. Elvira Dilberović. Ona je zatim podnijela ostavku, pa je Vlada na temelju neustavnog dogovora – političke trgovine, ovlastila Kajtaza 'za potpisivanja akata Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti'. Inače, dogovorom SDA i HDZ-a, protivno ustavu FBIH, SDA uz suglasnost svojih koalicijskih partnera drži resore bez ministara na način da državne službenike pretvara u neku vrstu v.d. ministara. Ova rokada je upravo imala za svrhu da Kajtaz postane 'kvazi-ministar'. Ovom praksom se krši Ustav Federacije. A rukovodeće funkcije u državnoj službi i drugim javnim službama popunjavaju na temelju zakulisne, a nekad i otvorene trgovine između političkih stranaka".

Federalno ministarstvo obrazovanja, ministarstvo znanosti, Alden Kajtaz, nepotizam, Vlada FBiH, SDA BIH, Alden Kajtaz, SDA BIH, krivotvorena diploma, ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vlada FBiH, Alden Kajtaz, Semir Šejtanić, lažna uvjerenja, krivotvorena potvrda, lažni papiri, vijesti

Nekadašnja ministrica, sad veleposlanica u Švedskoj Elvira Dilberović nije bila raspoložena za razgovor na ovu temu. Kako je naglasila ona više nema pravo da se izjašnjava povodom događanja u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti.

Indikativno, nakon pozicioniranja Aldena Kajtaza na mjesto tajnika Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, njegov kolega koji mu je krivotvorio potvrdu o radnom iskustvu Semir Šejtanić, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora za mobilnost studenata i nastavnika FBIH u okviru ovog ministarstva.

Federalno ministarstvo obrazovanja, ministarstvo znanosti, Alden Kajtaz, nepotizam, Vlada FBiH, SDA BIH, Alden Kajtaz, SDA BIH, krivotvorena diploma, ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vlada FBiH, Alden Kajtaz, Semir Šejtanić, lažna uvjerenja, krivotvorena potvrda, lažni papiri, vijesti

Prema dostupnim podacima od 2015. godine do 2018. godine i pozicioniranja Kajtaza, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti na račun osnovne škole 'Mujaga Komadina' na čijem čelu se nalazi Semir Šejtanić isplatilo je ukupno 22.436 KM za četiri projekta. Također, Šejtanić je bio i direktno financiran od strane ovog ministarstva u iznosu od 1.200 KM za projekt 'Komunikacija u školi – visokoškolski udžbenik'.

Za inspektore nema mjesta

Krajem veljače ove godine novim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta Inspektorat kao sastavni dio ovog ministarstva i ključna instanca za provjeru vjerodostojnosti svih obrazovnih isprava, je ukinut.

Razloge, prema mišljenju Selima Husovića inspektora u ovoj instituciji, treba tražiti u činu osvete i discipliniranje njega i kolege koji su ukazivali na nepravilnosti i zloupotrebe u ovom ministarstvu.

"Inspektorat kao sastavni dio ovog Ministarstva je bez ikakvih problema funkcionirao sve do dolaska ministrice Elvire Dilberović. Ministrica je 2016. godine Uredu za zakonodavstvo FBIH poslala upit samo za zakonitost rada Inspektorata. Ali ukoliko je sporan rad inspektorata onda je sporan i rad kompletnog ministarstva i svih sektora obzirom da su obrazovanje i znanosti u FBIH u nadležnosti županija. Međutim, prema mom mišljenju iza ove odluke o ukidanju Inspektorata krije se discipliniranje i čin odmazde prema meni i kolegama koji smo godinama u kontinuitetu ukazivali na nezakonitosti u radu ministarstva te podnosili kaznene prijave. Tužiteljstvo HNŽ nikada nije adekvatno djelovalo niti pokušalo rasvijetliti događanja u ovom ministarstvu".

Podsjećamo, nakon afere o kupovini diploma i pritiska javnosti, Vlada FBIH naložila je Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti da izvrši proces revizije diploma uposlenika u Federalnim institucijama. Kako Husović navodi, inspektori ovog ministarstva nisu bili uključeni u ovaj proces.

"Inspektori kojima je u isključivoj nadležnosti provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava nisu bili uključeni u ovaj proces, a u istom je na prijedlog ministrice angažiran Alden Kajtaz što je samo po sebi nelogično i paradoksalno. Dakle, čovjek koji je na osnovu krivotvorene dokumentacije zaposlen trebao je provjeravati obrazovne isprave na federalnoj razini vlasti i otkrivati krivotvorene diplome".

Selim Husović naglašava da su na nepravilnosti u radu kao i podatak da se na čelu ministarstva nalazi Alden Kajtaz koji je zaposlen na osnovu krivotvorene dokumentacije, upozoravali sve nadležne institucije, Vladu FBIH i premijera Novalića, Agenciju za državnu službu FBIH kao Federalni inspektorat.

"Pismenim aktom smo se obratili premijeru Novaliću još u studenom prošle godine te tražili da se oduzmu nadležnost i pečat od Aldena Kajtaza. Nije bilo odgovora. Isti dopis sa presudama smo poslali i u veljači, obraćali smo se i Agenciji za državnu službu kao i Upravnoj inspekciji FBIH. Dakle, Kajtaz je zaposlen na osnovu krivotvorene dokumentacije što znači i da bi trebao kazneno odgovarati obzirom da je ostvario protupravnu dobit te oštetio proračun FBIH".

Samo u BIH: Stranka ispred zakona

Iz Vlade FBIH na naše pitanje na koji način će reagirati obzirom na pravosnažne presude u za krivotvorenje natječajne dokumentacije u slučaju Aldena Kajtaza, dobili smo kratak odgovor da se obratimo Agenciji za državnu službu FBIH:

"U skladu sa zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji BIH, Agencija za državnu službu FBIH provodi natječajnu proceduru za upošljavanje državnih službenika shodno zakonu o državnoj službi u FBIH".

Iz Agencije za državnu službu FBIH navode da je Zakonom reguliran prestanak radnog odnosa državnom službeniku iz razloga 'pribavljanja isprava ili iskaza tijekom postupka podnošenja prijava za prijem u državnu službu, za koje se kasnije pokaže da su lažni'.

"Zakonom je reguliran i postupak za prestanak radnog odnosa, odnosno da državnog službenika razrješava rukovoditelj organa državne službe, po prethodno pribavljenom mišljenju Agencije. Dakle zakonom je regulirano da državnog službenika postavlja i razriješava rukovoditelj organa državne službe, a ne Agencija za državnu službu Federacije BiH. U predmetnom slučaju Agencija za državnu službu Federacije BiH nije zaprimila zahtjev rukovoditelja za mišljenje za prestanak radnog odnosa Aldenu Kajtazu, tajniku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti".

Drugim riječima pokretanje smjene Aldena Kajtaza treba pokrenuti rukovoditelj Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Budući da se Kajtaz nalazi na čelu ovog ministarstva zahtjev za vlastitu smjenu bi trebao sam pokrenuti.