Albanci protjerali Filippova, Rusi ga šalju u BiH

ruski špijuni

Vladislav Filippov povezan je sa ruskim špijunima koji su ovog tjedna protjerani iz Bugarske. Albanci ga protjeruju nakon slučaja Skripal.

Ruska Federacija službenoje predložila Filippova za novog vojnog atašea u BiH.

Ruska Federacija namjerava u svoju sarajevsku ambasadu, kao vojnog atašea, poslati Vladislava Vitalyevicha Filippova, diplomatu koji je u ožujku prošle godine, nakon slučaja Skripal, protjeran iz Albanije.

O svojim namjerama Rusi su, službeno, obavijestili bh. vlasti u lipnju ove godine kada su zatražili suglasnost za imenovanje Filippova na poziciju vojnog i zrakoplovnog atašea u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, piše oslobođenje.

Filippov ima čin pukovnika u vojsci Ruske Federacije. Prema pisanju ruske agencije Sputnjik, on je bio jedan od dvojice ruskih diplomata koji su u ožujku prošle godine protjerani iz Albanije nakon slučaja "Skripal".

"Ministarstvo vanjskih poslova Albanije pozvalo je na razgovor ruskog ambasadora Aleksandra Karpušina.

Priopćili smo mu da dvoje ruskih diplomata treba biti protjerano iz Albanije, jer njihove akcije ne odgovaraju njihovom diplomatskom statutu", navedeno je u priopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Albanije objavljenom 26. ožujka 2018. godine.

Sofiji odbijena viza". Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske je dan ranije protjeralo još jednog ruskog diplomatu zbog umiješanosti u špijunažu.

Obojica protjeranih ruskih diplomata iz Bugarske imali su kontakte sa Filippovim prije nego je on službeno protjeran iz Albanije.

Sjeverne Makedonije u NATO. I Živaljević je, prema informacijama Žurnala, imao kontakte sa ruskim obavještajcima koje je koordinirao Vladislav Filippov.