AKCIJA 'HUM' Uhićenima u Hercegovini određen pritvor

Sado Đugum
Uhićenje Sade Đuguma/Hercegovina.info

Županijski sud u Mostaru je , nakon danas održanog ročišta, uvažio prijedlog Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i večeras donio rješenje kojim je Sadi Đugumu (44) i Ismetu Vrci zvanom Hipa (62) odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je za portal "Avaza".

Pritvor im je određen zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Oni su, podsjetimo, uhićeni u četvrtak u akciji „Hum“ koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP), a osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi sa izvršenjem kaznenih djela ubojstvo u pokušaju, iznudom te izazivanjem opće opasnosti, ali i nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija, neovlaštenim nabavljanjem, držanjem ili prodajom oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su pripadnici FUP-a vodili pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Mostaru i koji su, kako je navedeno, zadokumentirali organiziranu kriminalnu grupa na čelu sa Đugumom.

Kao članovi grupe ispitani su i Alen Fale (31) i Adnan Šljivić (35) , koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne po drugom osnovu, dok je Miran Voljevica (43) u bijegu i, prema posljednjim podacima, nalazi se u Hrvatskoj.

Njih trojica su s Đugumom uhićeni i prije dvije godine, također, u akciji FUP-a „Inpact“.

Uhićen i Ivan Kožul

Kako je navedeno, ova grupa je s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom razdoblju izvršila pokušaj ubojstva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave.

U nastavku akcije, podsjetimo, pripadnici FUP-a su tijekom jučerašnjeg dana na području Mostara pronašli eksploziv, puške, bombe, određenu količinu municije te druge predmete koji se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Također, saznajee da su u okviru akcije pripadnici FUP-a sinoć na području Mostara uhitili Ivana Kožula kod kojeg je pronađen laboratorij za uzgoj i proizvodnju marihuane.