AFERA HYPO LEASING Slavo Ivanković Lijanović dobio osam godina zatvora

Županijski sud Široki Brijeg
Jabuka.tv

Slavu Ivankovića Lijanovića suvlasnika propale tvornice mesa iz Širokog Brijega Lijanovići, te još jednu osobu Sud Županije zapadnohercegovačke nepravomoćno je osudio na osam godina zatvora u aferi Hypo Leasing, kojom je ta banka prevarena za dodjelu zajma od 2.5 milijuna eura, prenosi Hina.

Slavo Ivanković Lijanović kao vlasnik te Jozo Slišković kao direktor proglašeni su krivima, a optužbi su oslobođeni čelni ljudi Hypo Alpe Adria Leasinga (HAAL), direktor Wolfgang Pichler, izvršni direktor Toni Fabrio te prokurist i voditelj poslovnice Dragan Baškarad, navodi sud sa sjedištem u Širokom Brijegu. 

Suđenje protiv optuženih kojima se stavlja na teret da su poduzeću Lijanovići pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od pet milijuna maraka (oko 2.5 milijuna eura) na štetu društva Hypo Alpe Adria Leasing počelo je potkraj 2017. godine.

Isplaćena sredstva nikada nisu vraćena Hypo Alpe Adria Leasingu

Županijski sud u Širokom Brijegu ocijenio je da je optuženi Slavo Ivanković Lijanović počinio zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju zbog čega je prvostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora od osam godina. 

Iako je Agencija za bankarstvo Federacije BiH zabranila bankama dodjelu zajma, HAAL je ipak nezakonito odobrio zajam sestrinskoj kompaniji Lijanovića MI Farmer. U međuvremenu su tvrtke Lijanovići i MI Farmer zaključile predugovor o fiktivnoj kupoprodaji jedne nekretnine na području Republike Srpske iako su znale da je ta nekretnina već založena drugim zajmom.

Svejedno, Hypo Alpe Adria Leasing je u lipnju 2017. godine na transakcijski račun Lijanovića isplatio iznos od 2.5 milijuna eura, a sredstva nikada nisu vraćena ovoj financijskoj instituciji.

Mesna industrija Lijanovići u međuvremenu ugašena

Slavo Ivanković Lijanović jedan je od četvorice braće suvlasnika nekadašnje istoimene Mesne industrije iz Širokog Brijega, a ranije je pred Sudom BiH u prvostupanjskome postupku bio proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog porezne prevare i pranja novca zajedno s bratom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. U drugostupanjskome postupku pred Sudom BiH su navodi optužnice posve odbačeni, a svi optuženi oslobođeni odgovornosti.

Jerko Lijanović se od 2020. godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog uzimanja mita i zloporabe službenog položaja pri dodjeli poticaja dok je obnašao dužnost ministra poljoprivrede Federacije BiH.

Mesna industrija Lijanovići iz Širokog Brijega u međuvremenu je posve ugašena i prekinula proizvodnju zbog niza malverzacija i zloporaba. Braća Lijanović su tijekom 2000. godine osnovali i političku stranku, Narodnu stranku Radom za boljitak, s kojom su u dva navrata bili dio vladajućih struktura u Federaciji BiH nakon što su iz vlasti isključene vodeće hrvatske stranke u toj zemlji.