FOTO  70 GODINA LUTKARSKOG KAZALIŠTA MOSTAR Za sve mališane, ali i one malo veće sutra premijera predstave ''Oblaković Mali''

Lutkarsko kazalište press Oblaković Mali
Hercegovina.info

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice Lutkarskog kazališta Mostar premijerno će biti izvedena predstava 'Oblaković Mali', u režiji Maje Lučić, u utorak 15. studenoga, s početkom u 19 sati. Kako je na konferenciji za medije kazao v.d. ravnatelja Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč, tekst za predstavu napisala je također Maja Lučić, scenograf je Mario Tomašević, a skladatelj je Petar Eldan, prenosi Fena.

U predstavi igraju Jadranka Popović Miljko, Marta Haubrich, Dino Gluhović, Ana Ljubić, Ivan Nevjestić i Tibor Oreč.

Po riječima Oreča, premijera predstave 'Oblaković Mali' održat će se na dan kada je 1952. odigrana i prva predstava Luktarskog, tada pozorišta u Mostaru. Predstava s kojim je tada krenula lutkarska scena u Mostaru je 'Snježana i sedam patuljaka', a nastavlja se s predstavom 'Oblaković Mali'.

Predstava 'Oblaković Mali' govori o obitelji oblaka, o jednom malom oblaku koji nije mogao kišiti i kojem je obitelj pomogla da ispuni svoju zadaću.

''Mislimo da je to jako važno jer u ovom današnjem vremenu brze tehnologije ipak je bitno ono iz čega polazimo, a to je obitelj kao nukleus jednog društva. Mi želimo prikazati da se od obitelji sve gradi i sve počinje, a s ovom predstavom to želimo pokazati mališanima, da sve svoje probleme mogu riješiti uz pomoć svojih najbližih'', pojasnio je Oreč.

Redateljica spomenute predstave, doktorica umjetnosti i profesorica Odsjeka za kazališnu umjetnost u Osijeku Maja Lučić kazala je kako je odgovornost bila jako velika te da su u suradnji sa scenografom Marijom Tomašević nastale lutke, koje baš nisu tipične lutke.

''Nastala je jedna vrsta lutke koja je ovom ansamblu bila veliki izazov i nadam se da smo uspjeli 'Oblakoviće' oživjeti i da će se ta toplina, koju sam htjela pronaći u tom tekstu, uspjeti na sceni izbaciti van za one najmanje, ali i za one malo veće'', navela je Lučić.

 Ustvrdila je kako im je plakat za predstavu nacrtala jedna mala Sofija jer su htjeli da se u svakom segmentu to dječje osjeti.

Scenograf Mario Tomašević kazao je kako mu je s ekipom Lutkarskog kazališta Mostar bilo gušt raditi na spomenutoj predstavi.

''Bio je to kratak, ali i ipak dug proces, jer nismo imali puno vremena, ali smo se Maja i ja pokušali naći nekako u sredini. Lutke nisu svakidašnje, nema neke određene tehnike, no nadam da smo uspjeli priču vizualno približiti mlađoj publici'', kazao je Tomašević.

Tijekom konferencije za medije v.d. ravnatelja Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč osvrnuo se na ovu godinu koja je, kako je kazao, cijela bila slavljenička te da su uspjeli ostvariti mnoge zamisli.

''Drago nam je što smo ostavili za povijest i buduće generacije svečani plakat u povodu 70 obljetnice. Taj plakat je interaktivan, što znači da u njemu ima QR kod koji se skenira mobitelom i onda sve ove lutke koje su na plakatu će se izlistati s podatcima iz koje su predstave, ime lutke, kada je održana premijera i tko glumi tu ulogu'', napomenuo je Oreč.

Lutkarsko kazalište će također izdati monografiju u povodu 70. obljetnice.

''To će biti jedna ogromna arhivska građa u kojoj će biti popisane sve predstave od te 1952. godine 'Snježane i sedam patuljaka' pa sve do ove 'Oblaković Mali' i u toj 70-godišnjoj povijesti lutkarsko kazalište Mostar je izvelo 168 premijernih predstava'', istaknuo je Oreč.

Također, dali su izraditi statuu koju je izgradio akademski kipar Dalibor Nikolić, a riječ je o jednoj ruci u kamenu.

''Ruka što prezentira jednu vječnost, jednu ruku lutkara koji je jedan od glavnih dijelova tijela s kojim se izvode lutkarske predstave'', kazao je Oreč.

Inače, repriza premijere 'Oblaković Mali' održat će se u petak u 18 sati i u subotu u 11 sati, a predstava je rađena za sve uzraste.