25.000 EURA NUDE ZA PRESELJENJE Švicarski grad zainteresirao ljude diljem svijeta, a onda je uslijedilo razočaranje

Albinen Švicarska
Shutterstock

Život u Švicarskoj ima brojne prednosti. Riječ je o iznimno lijepoj zemlji s jednim od najvećih očekivanih životnih vjekova na svijetu – muškarci u prosjeku žive 79, a žene 84 godine. Ovo je i država s odličnom hranom, niskom stopom kriminaliteta i jednim od najboljih obrazovnih sustava na svijetu.

Treba li vam dodatna motivacija za preseljenje, gradske vlasti u Albinenu u Švicarskoj nude i novčanu nagradu u iznosu od 25 tisuća švicarskih franaka, odnosno oko 25 tisuća eura, piše punkufer.hr.

Albinen je prekrasna općina u okrugu Leuk i kantonu Valais na jugu Švicarske. Nažalost u okolici nema mnogo prilika za zaposlenje, pa se njezina populacija dramatično smanjuje u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kako bi potaknuli gospodarski i natalitetni rast u općini, gradske vlasti odlučile su još 2017. godine privući ljude u svoj mali kutak s visokim novčanim iznosima. Vijest je to, koja je zahvaljujući internetu odjeknula diljem globusa.

Gradske vlasti u Albinenu su se iznenadili kada su shvatili koliko je mnogo ljudi zainteresirano za preseljenje, iako nisu dobro pročitali uvjete za dobivanje novca. Bili su preplavljeni pozivima iz cijeloga svijeta, a neki su se pojavili direktno s koferima iz drugih kontinenata – spremni useliti istog trena.

Što se zapravo nudilo?

Nudio se spomenuti iznos svakoj odrasloj osobi koja je bila voljna preseliti se u Albinen te dodatnih 10 tisuća franaka za maloljetno dijete. Četveročlana obitelj koja se sastoji od mame, tate i dva maloljetna djeteta tako je mogla dobiti iznos od 70 tisuća eura.

Tko se mogao prijaviti?

Na ovu pogodnost imali su pravo švicarski građani, ali i osobe iz drugih dijelova svijeta koje imaju trajnu dozvolu za život u Švicarskoj ili takozvanu dozvolu C.

Građani Europske unije mogu ući u Švicarsku i u njoj boraviti bez ikakvih posebnih dozvola u trajanju od 90 dana. Nakon toga moraju zatražiti privremenu dozvolu za boravak – B ili L koja traje oko godine dana. Dozvola B se može više puta produljiti, a nakon pet uzastopnih godina koje su proveli u Švicarskoj EU građani imaju pravo zatražiti dozvolu C. Građani izvan Europske unije moraju živjeti u Švicarskoj deset uzastopnih godina prije nego što zatraže trajnu dozvolu za život ovdje.

Na program su se mogle prijaviti samo osobe mlađe od 45 godina.

Osobe su se morale obvezati da će se kupiti dom minimalne tržišne vrijednosti od 200 tisuća švicarskih franaka.

Osobe su se morale obvezati da će živjeti u Albinenu minimalno 10 godina. U slučaju da odluče otići iz grada prije isteka tok roka morat će vratiti dobivene novce.

Tko je dobio novce?

Ne samo da nisu mogli dobiti novce zainteresirani Amerikanci, Brazilci i druge nacije koje su u trenutku objavljivanja natječaja živjele izvan Švicarske, već su se i tražile i osobe koje pričaju službenim jezicima u Albinenu – njemačkim i francuskim.

Uz to, veće šanse za dobivanje novčanih sredstava imale su one osobe koje su radile posao koji se može dugoročno obavljati iz vlastitog doma.

Tijekom 2018. godine novčani iznos je odobren dvjema obiteljima, a još tri ponude su se razmatrale. Spontani putnici koji nisu dobro pročitali uvjete natječaja, vratili su se svojim kućama.