1. svibnja obilježen u svijetu: Krv, znoj i suzavac

Više osoba je povrijeđeno tijekom prvosvibanjskih protesta u Istanbulu, gde su vlasti zabranile okupljanje zbog radova na Trgu Taksim. Do sukoba je došlo između pristalica ljevice i policije, koja je upotrebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Povrijeđeni su hospitalizirani, a među njima su i dva policajca i jedan fotoreporter agencije AFP. Ured premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu čuvaju specijalne snage opremljene naoružanim vozilima za razbijanje demonstracija.

U Grčkoj je u ponoć počeo 24-satni generalni štrajk protiv strogih mjera štednje koji će ozbiljno poremetiti obavljanje javnih usluga u zemlji. Štrajkuju zaposleni u pomorskom i željezničkom prometu, tako da su danas stali trajekti i vlakovi. Kako prenosi BBC, javni prijevoz loše funkcionira, a bolnice primaju samo hitne slučajeve.

Stotine ljudi počele su se okupljati u centru Atene. Grčka policija je stavljena u stanje pripravnosti zbog strahovanja od ponavljanja nasilja viđenog tokom prethodnih protesta jer su dva najveća grčka sindikata - GSEE i ADEDI pozvali na 'masovnu mobilnost' demostranata.

I u Španjolskoj, Italiji, Cipru i Francuskoj radnici će skrenuti pažnju na probleme štednje i založit će se za efikasniju borbu protiv nezaposlenosti.

U Španjolskoj gde je stopa nezaposlenosti rekordnih 27 posto, dva najveća sindikada CCOO i UGT pozvala su radnike i nezaposlene na demonstracije koje se održavaju u 80 gradova u zemlji.

Međunarodni praznik rada obilježen je širom Austrije povorkama i okupljanjima građana u organizaciji političkih stranaka.

U gradovima širom Njemačke, osim razbijenih flaša i manjih incidenata, prvosvibanjski protesti i demonstracije protiču mirno.

U Hamburgu je noćas demonstriralo nekoliko stotina ljudi. Mediji javljaju da su u istočnom dijelu Berlina, na demonstracijama protiv desnice, bacane flaše i dvadesetak osoba uhapšeno zbog narušavanja mira i nanošenja štete.

Policija se priprema za današnje demonstracije, posebno u Berlinu, gde je oko 500 pripadnika ekstremno desne, neonacističke Nacionaldemokratske partije najavilo svoj prosvjed.