1.000 TONA Kreće izvoz govedine iz BiH u Tursku

govedina meso
Ilustracija

Izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku danas će ponovo biti pokrenut. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je ranije Srni da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište.

"Izvoz dogovorenih količina realizirat će se u fazama, s tim da će sutra krenuti prvi kontingent za Tursku", istaknuo je Košarac.

On je naglasio da je kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućen izvoz na tursko tržište na temelju Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

"Nastavak izvoza goveđeg mesa u tijeku ove godine potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno-orijentiranih kompanija, te da s Turskom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju vanjskotrgovinski promet", rekao je Košarac .

Prema njegovim riječima, ovo je i dokaz da su kompanije iz Republike Srpske i FBiH sposobne ispuniti standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

"Budući da je tvrtka iz FBiH potpisnica ugovora o vanjskotrgovinskom prometu goveđim mesom s Turskom, inzistirat ću na tome da najmanje 50 posto sirovine mora biti osigurano iz Republike Srpske", naglasio je Košarac.

On je dodao da u konkretnom slučaju, uslugu klanja vrši kompanija iz Bijeljine "ZP Komerc".

"`ZP komerc` je godinama vršio vanjskotrgovinski promet s Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova tvrtka iz Republike Srpske prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao", poručio je Košarac.

On je istaknuo da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner BiH, te da je potrebno dalje unaprjeđivati ​​suradnju na svim poljima.