Vrhunski sportski klubovi iz Hercegovine: Nismo zadovoljni odnosom Vlade ŽZH prema nama!

Josip Naletilić, HKK Široki, vlada ŽZH, sport, klubovi, Darko Planinić, ABA liga, HKK Široki WWin

...reći i u ovom dijelu Europe te je stoga razočaravajući odnos vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji kada je u pitanju potpora njihovom radu - sukus je izjava čelnih ljudi ova tri kluba, Zlatana Mije Jelića, Predraga Mikulića i Karla Čolaka, iznesenih na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Jelić je naglasio kako ZHŽ, na žalost, nema dovoljno sluha za ove klubove, a pogotovo kada je u pitanju NK Široki Brijeg „koji uopće nije zadovoljan s izdvajanjima sredstava iz ZHŽ-a za sport uopće, a posebice kada je riječ o iznosima koje dobiva NK Široki Brijeg". NK Široki Brijeg, dodao je Jelić, mjesečno isplati 70-ak plaća, uredno na njih izmiruje doprinose i sve druge obveze prema državi (u zadnjih pet godina više nego cijela Premier liga BiH zajedno), u klubu trenira 200 djece, golema su ulaganja u infrastrukturu i „ima pravo biti razočaran odnosom županijskih vlasti".

„NK Široki Brijeg ne može i neće prihvatiti predloženi mizeran iznos od 80.000 KM godišnje potpore i traži jasne kriterije za raspodjelu sredstava iz županije", kazao je Jelić, tražeći prije svega razumijevanje, odnosno potporu za održavanje infrastrukture i rad omladinske škole. Istina je da je ZHŽ ove godine po prvi put usvojio odluku o izdvajanju 0,5 posto za sport i da bi od tih 400.000 KM ova tri vrhunska kluba koja, ne zaboravimo, i te kako promoviraju grad, županiju i hrvatski narod u BiH, trebala dobiti 200.000 KM, ali u ostalim županijama za sport se izdvaja od 1 do 3 posto, a čak ni od ovih 0,5 posto nismo dobili još ništa, iako je prošlo pola godine, precizirao je predsjednik UO NK Široki Brijeg. Niz sastanaka sa županijskom vlasti u protekle dvije godine rezultiralo je, na žalost, samo s neispunjenim obećanjima i ovakvo potcjenjivanje i omalovažavanje, raspodjela novca bez kriterija, zaključio je Jelić, ne može se više trpjeti.
Predrag Mikulić, direktor HKK Široki WWin, kazao je kako u košarkaškom klubu u potpunosti dijele stavove s NK Široki Brijeg po ovim pitanjima. I oni su do sada u cijelosti izmirili sve obveze prema državi, imaju omladinski pogon s oko 250 djece, 19 reprezentativaca u svim kategorijama, ali da su zbog teške financijske situacije morali otkazati sudjelovanje u Eurokupu, a upitna je i ABA liga. Samo za održavanje GSD Pecara košarkaškom klubu je potrebno 150.000 KM godišnje i „klub koji je na ponos ne samo Širokog Brijega, već i cijele Hercegovine teško će moći opstati uz ovakav način (ne)financiranja".

Direktor HRK Izviđač Mi grupa Karlo Čolak kazao je kako je za Izviđač ovogodišnji proračun ZHŽ-a, odnosno prijedlog izdvajanja za sport, čak i pomak, s obzirom na činjenicu da je, primjerice 2008. i 2009. Izviđač od Županije dobio tek nešto više od po 3.000 KM, 2010. ništa, a 2011. oko 15.000 KM, ali i da „u potpunosti razumije kolege iz širokobrijeških klubova, posebice kada je riječ o NK Široki Brijeg, s obzirom na veći broj igrača i zaposlenih, odnosno veće obveze prema državi". I on nije propustio naglasiti kako u Akademiji HRK Izviđač vježba 230 djece, kako su na nedavnoj utakmici BiH - Njemačka igrala tri igrača Izviđača, kako su na pripremama hrvatske rukometne reprezentacije za OI tri rođena Ljubušaka, itd. „Tražimo veću potporu ZHŽ-a za ova tri vrhunska kluba, jer ovo do sada nije, na žalost, dovoljno prepoznato, ne može se više živjeti i raditi zahvaljujući ponajviše samo istinskim entuzijastima koji su do sada s toliko uspjeha vodili ove klubove", zaključio je Čolak.
NK-SirokiBrijeg.com