UEFA-IN PEDAGOŠKI DEBAKL Spartu zbog rasizma mogu gledati samo djeca, a onda je 10.000 tisuća djece šokiralo javnost

rasizam, sparta prag, rangers, djeca

UEFA se već godinama bori protiv rasizma i u tu borbu ulaže velike napore. Jedna od mjera kojom su pokušali spriječiti rasizam na utakmici Europske lige je oduševila nogometne službenike iz krovne europske organizacije, ali njena izvedba im se obila o glavu.

"Navijači Sparte Prag su u kolovozu na rasnoj osnovi vrijeđali igrača Monaca Auréliena Tchouaménija što je UEFA kaznila igranjem utakmice bez prisustva navijača. Krovna se europska nogometna kuća na kraju ipak smilovala pa je dozvolila da na tribinu dođu djeca", prenosi Jutarnji.

UEFA-inom odlukom na utakmici između Sparte Prag i Rangersa dozvoljeno je da na tribinama bude 10.000 navijača, ali uz uvjet da nemaju više od 14 godina. Iz UEFA-e su se nadali da će tako napraviti nogometnu atmosferu bez rasizma, no gadno su se prevarili.

Tamnoputi igrač Rangersa Glen Kamara našao se na meti djece s tribina koja su pokazala da je rasizam duboko ukorijenjen među navijačima Sparte. Kad god je Kamara primio loptu mladi navijači s tribina su počeli zviždati i dobacivati mu uvrede.

Kamara je na kraju zaradio crveni karton, a Sparta slavila s 1:0. Možda je i taj crveni rezultat nervoze zbog nedopustivog ponašanja djece. UEFA-in plan je propao, a ostaje za vidjeti koju će sada kaznu poslati na adresu Sparte.