TOP 25 Luka Modrić je najplaćeniji hrvatski sportaš, tri Hercegovca na listi

Luka Modrić
EPA

Luka Modrić najplaćeniji je hrvatski sportaš, Bojan Bogdanović puše mu za vratom, a nogometaši drže uvjerljivu premoć na top-listi 25 Hrvata s najunosnijim ugovorima i zaradama u svijetu sporta. Pokazuje to istraživanje Sportskih novosti, u kojem su se poslužili službenim i neslužbenim izvorima (ugovori nogometaša su tajni), te osvježili brojke na temelju zadnjih dostupnih podataka.

Na listi se nalazi 17 nogometaša, četvorica košarkaša, trojica tenisača i jedan MMA borac, uz opasku da su kod tenisača navedene kumulativne zarade za 2022., budući da aktualna sezona traje tek tri mjeseca. Pritom je za neke sportaše, poput Marija Hezonje, teško doći i do približnih brojki o ugovoru, iako bi se po statusu mogao naći u odabranom društvu, dok su neki, poput Nikole Mektića, Marka Livaje i Ive Grbića, ostali tik ispod crte.

Napominjemo i da se u gotovo svim slučajevima radi o bruto iznosima, kako su navedeni u izvorima, dakle prije odbitka poreza koji u nekim slučajevima, poput La Lige, iznosi i preko 40 posto. Sve plaće i zarade pretvorili smo u eure radi ujednačavanja popisa.

  1. Luka Modrić (nogomet)
  2.  
  3. Klub: Real Madrid

Godišnja plaća: 21,800.000 €

Kapetanu Vatrenih na kraju tekuće sezone ističe ugovor, a s Realom trenutačno pregovora oko produljenja na još jednu godinu. Za očekivati je da će novi ugovor biti manji, a dotad se Modrić može hvaliti statusom najplaćenijeg hrvatskog sportaša. S 37 godina na leđima, i dalje pruža spektakularne partije, kako za klub tako i za reprezentaciju. Nedostaje mu samo još jedan pogodak u prvenstvu kako bi izjednačio najbolji golgeterski učinak (5) otkako je 2012. iz Tottenhama preselio u Madrid. Vatrene će predvoditi i na Final Fouru Lige nacija, a nakon toga odlučiti hoće li ostati do Eura.

Izvor: Capology

2. Bojan Bogdanović (košarka)

Klub: Detroit Pistons

Godišnja plaća: 18,036.000 €

Popularni je „Babo“ prije početka nove NBA sezone mjesto pod suncem pronašao u Detroitu. Krajem listopada stavio je potpis na novi ugovor kojim je dodatno zacementirao status hrvatskog košarkaša s najvećom zaradom. Najstariji je igrač na klupskom rosteru, ali svejedno je uvjerljivo najbolji strijelac s prosjekom od 21,6 poena po dvoboju.

Izvor: Basketball Reference

Osim Bogdanovića u TOP 25 nalaze se još dva Hercegovca; Ivica Zubac i Marin Čilić. Cijeli popis od 25 imena pogledajte OVDJE.