Uspijemo li, to će biti najveći teniski događaj u Hrvatskoj

Nikolina Babić i Ivan Dodig
Cropix

Nekako se stidljivo proteklog vikenda u Rijeci spominjala informacija o tome da bi Hrvatska u rujnu mogla biti organizator jedne od četiriju skupina Davis Cup, odnosno domaćin skupine s, naravno, Hrvatskom i još tri reprezentacije. Razlog je razumljiv, Hrvatska bi trebala prvo pobijediti Austriju u subotu i nedjelju da bi uopće osigurala mjesto među 16 najboljih za ovu godinu i time ispunila glavni preduvjet da može biti jedan od potencijalnih kandidata, javljaju Sportske novosti.

No, nakon što je Dominic Thiem u statistiku dodao i posljednju neforsiranu grešku “zakucavši” forhend u mrežu te tako darovao Borni Ćoriću poen za pobjedu, odnosno Hrvatskoj poen za konačnih 3-1, tema oko domaćinstva skupine u rujnu postala je itekako “živa”.

"Tako je, kandidirat ćemo se", potvrdila je i predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, Nikolina Babić.

"Hrvatska je reprezentacija već duže godina u vrhu Davis Cup renkinga, štoviše već smo neko vrijeme i na prvom mjestu pa je i to jedan od razloga zašto mislimo da zavrjeđujemo dobiti turnir. Bilo bi prekrasno da nam se plan ostvari jer imati jedan takav događaj u Hrvatskoj, s četiri ponajbolje svjetske reprezentacije na jednom mjestu, bio bi pravi spektakl ne samo za tenis već cijeli hrvatski sport. Na koncu konca, tenis i turizam idu ruku pod ruku pa bi to svakako bila dobra promidžba Hrvatske".

Krećemo s pregovorima

Od pretprošle godine završni dio Davis Cupa igra se novim sustavom, odnosno kako se pokazalo da ideja s okupljanjem svih reprezentacija u samo jednom gradu nije baš najbolje prošla, Međunarodni teniski savez (ITF) i donedavni partner Kosmos (koji je u međuvremenu izbačen iz igre) malo su prekrojili natjecanje. Uvedena je grupna faza s četiri skupine po četiri reprezentacije, a domaćinstva skupina rasprostranjena su Europom.

Lani su, primjerice, to bili Glasgow, Valencia, Bologna i Hamburg. Iz svake od skupina, koje su se igrale u rujnu, po dvije najbolje reprezentacije idu na Final 8, koncem studenog u Malagi, na kojem se dobiva konačni pobjednik Davis Cupa.

Za ovu godinu, dakle, Hrvatska želi biti domaćin jedne od tih rujanskih skupina, preciznije od 12. do 17. rujna.

"Ovaj tjedan odmah krećemo s pregovorima i pripremama materijala što se kandidature tiče, a kroz dva-tri tjedna ćemo znati u kojoj smo fazi. Ne znam koji je točan datum kada se objavljuje odluka, ali s obzirom na opseg događaja jasno da je važno da to bude čim prije. Mislim da je 15. ožujka najkasnije rok kada bismo trebali imati informaciju", kaže Babić.

Usporedbe radi, prošle je godine ITF gradove domaćine objavio 17. ožujka, a 22. travnja obavljen je ždrijeb skupina, pri čijem je sastavljanju glavni kriterij bio renking reprezentacija.

Već se zna da je kandidat za grad domaćin Zadar. Štoviše, dok se u Rijeci vodila borba na terenu, u Zadru je ovoga vikenda već bila ITF-ova “izvidnica” i pregledavala postoje li tamo, u sportskoj dvorani Krešimir Ćosić, svi potrebni uvjeti.

"Tako je, ITF kao organizator mora pogledati sve lokacije radi infrastrukture i svega ostalog. Jer za tako veliki događaj uvjet je dovoljno velika dvorana, plus dva manja dodatna terena za treninge, uz to još primjerice i brojnost i kvaliteta hotela. Zadar svu tu infrastrukturu već ima, odnosno ovo što bismo trebali napraviti što se postavljanja terena tiče, ne bi trebao biti problem".

Krešina dvorana u Zadru bila je, uostalom, već domaćinom Davis Cupa. Tamo se igralo polufinale 2016.

"Nećemo ništa unaprijed obećavati, ali maksimalno ćemo se potruditi da osiguramo domaćinstvo i da naši igrači igraju kod kuće. Uspijemo li, to će biti najveći teniski događaj kod nas dosad svakako", zaključila je Nikolina Babić.

Hrvatska je jedna od 16 reprezentacija koje su izborile ovogodišnju završnicu Davis Cupa. Točnije, četiri mjesta su bila unaprijed rezervirana za lanjske finaliste, Kanadu i Australiju, te za Španjolsku i Italiju, koje su dobile posebne pozivnice, kako ne bi trebale igrati kvalifikacije. Razumno je za pretpostaviti kako će stoga Italija i pogotovo Španjolska opet biti jedni od domaćina grupne faze, iako ne mora biti tako. Time onda ostaju samo još dva slobodna mjesta, za koje će se boriti ostalih 14 reprezentacija. No, ipak manje šanse imaju gradovi domaćini izvan Europe, pa time “iz igre” otpada pet nacija (Kanada, Australija, SAD, Koreja, Čile), odnosno tom analogijom ostaju Hrvatska i još osam nacija: Francuska, Velika Britanija, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Finska, Češka i Srbija.

Martić se nije nadao

Svakako jaki konkurenti, ali ni jedni nemaju, kao što Hrvatske ima, adute da smo prvi na rang-listi, da smo u posljednjih šest izdanja čak tri puta igrali finale...

"Nisam znao za tu ideju, nisam se tome nadao", rekao je izbornik Vedran Martić o kandidaturi.

"Naravno da bi to bilo lijepo i bio bi to veliki plus za nas. Ne bismo trebali putovati, a igranje pred našim navijačima bila bi sjajna stvar".

HTS I TENISAČI JOŠ ČEKAJU ISPLATU SVOJE NAGRADE OD 2 MILIJUNA DOLARA ZA PROŠLU GODINU U DAVIS CUPU

Proteklog vikenda na nekoliko je dana u Rijeci boravio i David Haggerty, predsjednik ITF-a. Zanimljivo da je prvi čovjek teniske federacije izabrao upravo dvoboj Hrvatske i Austrije za osobni posjet, pored svih 12 kvalifikacijskih dvoboja koji su se igrali.

Možda je i to bio nekakav predznak za domaćinstvo...

"Bilo je više tema o kojima smo razgovarali, a svakako je jedna bila domaćinstvo za grupnu fazu u rujnu", rekla je Nikolina Babić.

Sigurno je jedna od tema bio - novac. Naime, doznaje se kako nakon kraha partnerstva Kosmosa i ITF-a (zbog neispunjenja financijskih obaveza od strane Kosmosa), reprezentacijama koje su sudjelovale na Final 8 u Malagi prošle godine, još uvijek nije isplaćen novac iz nagradnog fonda.

Među njima je i Hrvatska, koja je igrala polufinale i po tome je na račun HTS-a trebalo “sjesti” 663.000 dolara.

"Da, nije još isplaćena ta financijska nagrada", potvrdila je predsjednica Babić.

Isto, pak, vrijedi i za igrače, koji bi među sobom trebali podijeliti dodatnih 1,34 milijuna dolara.

"Navodno bi do 15. veljače sve isplate trebale biti riješene. ITF je velika institucija koja mora garantirati za svoje aktivnosti i isplate, tako da vjerujem da neće biti problema".