US OPEN Đoković osvojio 24. Grand Slam titulu

Novak Đoković US Open
Getty images

Novak Đoković je u finalu US Opena pobijedio Danila Medvedeva 6:3, 7:6, 6:3 i došao do 24. Grand Slam titule. Odavno je apsolutni rekorder u muškoj konkurenciji, ali ovom titulom je izjednačio apsolutni rekord Margaret Court po broju osvojenih Grand Slamova u karijeri, prenosi Index.

Đokoviću je ovo četvrta titula u New Yorku, a do nje je došao uglavnom savršenom igrom koja je malo zapela tek krajem drugog seta, ali Rus to nije uspio iskoristiti. Đoković je odlično otvorio meč i već u drugom gemu napravio brejk, koji je bez problema držao do kraja seta.

Medvedev propustio šansu u tie-breaku

Sredinom drugog seta činilo se kao da Đoković ima problema s disanjem, što je vidio i Medvedev i sve ga više pritiskao kako je set odmicao. Nakon što je spasio brejk loptu na 3:3, Medvedev je imao prvu brejk loptu u meču na 4:3 i onda još jednu za set kod vodstva 6:5. 

Nakon nekoliko maratonskih gemova, od kojih je onaj za 6:6 trajao skoro 12 minuta, Đoković se dovukao do tie-breaka, u kojem je Medvedev poveo 3:1. No poslije par nevjerojatnih izmjena Đoković je uspio dobiti tie-break 7:5. To mu je bio 22. osvojeni tie-break ove sezone, a izgubio ih je samo pet.

Tri brejka zaredom

Medvedev je na kraju drugog seta pozvao masera zbog bolova u lijevom ramenu, a Đoković je u međuvremenu otišao u svlačionicu. Kad su se vratili na teren, Đoković je podigao nivo i napravio brejk za 3:1, što je bio prvi brejk od drugog gema prvog seta. Uslijedila su još dva. Prvo je Medvedev odmah vratio brejk i imao 30:0 na svojem servisu, da bi Đoković nanizao četiri poena i poveo 4:2.

Tu prednost više nije ispustio i rutinski je priveo meč kraju. Ovo mu je četvrta titula u New Yorku i 24. Grand Slam titula u karijeri. Ima dvije više od Rafaela Nadala. Na najnovijoj ATP ljestvici u ponedjeljak preskočit će Carlosa Alcaraza i opet biti prvi tenisač svijeta, a Medvedev će zadržati treće mjesto.